Almanya’da koronavirüse karşı mücadele: Haftada yarım milyondan fazla test yapılıyor

Yayın tarihi: 27 Mart 2020 Cuma 1:32 pm - Güncelleme: 27 Mart 2020 Cuma 1:32 pm

Koronavirüs nedeniyle 253 kişinin hayatını kaybettiği, toplam 42 bin 288 vakanın görüldüğü Almanya’da, her hafta yarım milyondan fazla test yapılıyor. Almanya’da vaka sayısının yüksek olmasına rağmen ölüm oranın düşük olması da dikkat çekiyor.

Almanya’da her hafta yarım milyondan fazla koronavirüs testi yapılıyor. Charite Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Heyo Kroemer da, Almanya’nın küresel salgının etkilendiği ülkelerden çok daha önce test yapmaya başladığını vurguladı. Almanya, koronavirüs vakaları yayılmadan önce testleri hazırlamaya başlamıştı.

Türkiye’de koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı 75’e, vaka sayısı 3 bin 629’a yükseldi

HAFTADA 360 BİN TEST YAPILMASI MÜMKÜN

Sağlık Sigortaları Sözleşmeli Hekimler Birliği (KBV) Başkanı Andreas Gassen, Almanya’da bugüne kadar yaklaşık 410 bin test yapıldığını, haftada 360 bin test yapmanın mümkün olduğunu söyledi. KBV kayıtlarına geçmeyen testlerin olması, yapılan test sayısının daha yüksek olduğuna işaret ediyor.

Çok sayıda kişiye test yapılması durum hakkında çok daha ayrıntılı bir tablo sunuyor. Virüsün bulaşmasına rağmen, test yapılmadığı için kayıtlara geçmeyen birçok vaka da bulunuyor. Bu vakaların kayıt altına alınmaması ve sadece durumu ağırlaşmış hastalara test yapılması, ölüm oranının istatistiklere daha yüksek olarak yansımasına yol açıyor. Ancak hastalığı hafif atlatanların da kayıtlara geçmesiyle ölüm oranı düşüyor.

Dünyanın koronavirüsle mücadelesi… Salgının merkezi değişti, ABD, Çin’i geçti

TANI, ÖLÜM ORANINI DÜŞÜRÜYOR

Berlin Charite Hastanesi Viroloji Uzmanı ve Alman hükümetinin danışmanı Christian Drosten de vaka sayısına rağmen ölüm oranının düşük olması durumunu, “Çok az ölüm vakamız var, çünkü çok fazla laboratuvar tanısı koyuyoruz” sözleriyle açıklıyor.

Almanya Tabipler Birliği Başkanı Gassen de ülkede 9 Mart’tan bugüne kadar 410 bin yeni tip koronavirüs testi yapıldığını aktarıyor.

MERKEL, ÖNLEMLERİN HAFİFLETİLMESİ TALEBİNE KARŞI ÇIKTI

Öte yandan koronavirüse karşı alınan önlemlerin hafifletilmesi tartışması da yürütülüyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün yaptığı açıklamada, koronavirüsün yayılmasını önlemek için ülke çapında yürürlükte olan uygulamaların hafifletilmesine net bir şekilde karşı çıktı.

“Açıkça söylemek isterim ki şu anki zaman, önlemlerin hafifletilmesine dair tartışma yürütmeye uygun değil” diyen Merkel, vaka sayısının hala dört-beş günde iki katına çıkmaya devam ettiğini ve bu sürenin uzatılması gerektiğini ifade etti.

Virüsün kuluçka döneminin beş ile 14 gün arasında değiştiğini hatırlatan Merkel, geçen Pazar günü salgının yayılma hızını azaltmak amacıyla alınan kararların Pazartesi günü ülkenin büyük bölümünde uygulanmaya başlandığını ve bu önlemlerin ne denli etkili olduğunun henüz bilinmediğini belirtti. Bu sebepten dolayı “insanlardan sabır rica etmek” zorunda olduğunu dile getiren Başbakan Merkel, “Önlemlerin dozunu azaltmayı ancak iyi sonuçlar aldığımızda konuşabileceğimiz başından beri belliydi. Şu an maalesef bu noktaya epey uzağız” dedi. (DW Türkçe)