Popüler

Almanya'da Koronavirus ölüm oranı neden düşük? İşte cevabı

Koronavirüs salgını Almanya'yı sert bir şekilde etkiledi ve 92 bin'den fazla insan enfekte oldu. Ancak ölümcül vakaların yüzdesi, birçok ülkeye kıyasla oldukça düşük. Peki, Almanya bunu nasıl başarıyor? New York Times gazetesinden Katrin Bennhold, Almanya'daki Koronavirüs'den ölüm olaylarının neden düşük olduğunu araştırıp yazdı. Ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı.

Onlara 'Korona taksisi' diyorlar

Koruyucu giysilerle donatılmış sağlık görevlileri, Heidelberg'in boş sokaklarında, haftanın beş veya altı gün boyunca insanları kontrol etmek için araba kullanıyorlar. Kan testi yapıyorlar. Virüse ait işaretler arıyorlar. Sadece hafif semptomları olan bir hastaya bile hastaneye yatmayı önerebiliyorlar. https://tele1.com.tr/almanyanin-koronaviruse-karsi-normallesme-plani-sizdi-19-nisandan-itibaren-148829/ Almanya'nın önde gelen araştırma hastanelerinden Heidelberg'deki Üniversite Hastanesinde viroloji başkanı Prof. Hans-Georg Kräusslich, “İlk haftanın sonunda bir devrilme noktası olduğuna dikkat çekiyor. “Akciğerleri başarısız olabilecek bir insansan, o zaman bozulmaya başlayacaksın” diyor. https://tele1.com.tr/muthis-ironi-erdoganin-kampanyasina-merkelin-paralariyla-destek-olalim-148557/ Heidelberg'in korona taksileri bir şehirde sadece bir girişimdir. Ancak salgının en ilgi çekici bulmacalarından birini açıklamaya yardımcı olan salgınla mücadelede bir katılım düzeyini ve kamu kaynaklarına bağlılığını gösteriyorlar:

Almanya'nın ölüm oranı neden bu kadar düşük?

Covid-19, Almanya'yı da fena vurdu:  Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre, Almanya geçtiğimiz Cumartesi günü itibariyle, onaylanmış 92 binden fazla vakaya sahipti. Ancak 1,295 ölümle Almanya'nın ölüm oranı yüzde 1,4 iken İtalya'da yüzde 12, İspanya, Fransa ve İngiltere'de yüzde 10, Çin'de yüzde 4 ve ABD'de yüzde 2,5 oldu. Eğriyi düzleştirme modeli olan Güney Kore'nin bile ölüm oranı daha yüksek, yüzde 1,7.

NEYİ FARKLI YAPTILAR?

Bonn Üniversitesi Hastanesi viroloji Enstitüsü müdürü Hendrik Streeck, ABD ve başka ülkelerdeki meslektaşlarından çağrı aldıklarını ve “Farklı ne yapıyorsun? Ölüm oranınız neden bu kadar düşük?” diye sorduklarını belirtiyor. Uzmanların, gerçek farklılıkları bir araya getirdiği birkaç cevabı var.

“Kayakçı salgını olarak başladı”

Enfekte olanların yaş ortalaması Almanya'da diğer birçok ülkeden daha düşük. Profesör Kräusslich, ilk hastaların çoğunun virüsü Avusturya ve İtalyan kayak merkezlerinde kaptığını ve bunların nispeten genç ve sağlıklı olduğunu söylüyor. Enfeksiyonlar yayıldıkça, daha yaşlı insanlar vuruldu ve iki hafta önce sadece yüzde 0,2 oranında ölüm oranı da arttı. Ancak, son ulusal raporlara göre, hastalığa yakalanma yaş ortalaması nispeten düşüktür, 49'dur. Fransa'da, 62.5 ve İtalya 62'de. Düşük ölüm oranına ilişkin bir başka açıklama, Almanya'nın çoğu ülkeden çok daha fazla insanı test ediyor olmasıdır. Bu testler, az sayıda veya hiç semptomu olmayan daha fazla insanı bulmanıza yol açıyor. Bu vakaların sayısını artırıyor ancak erken tedavi nedeniyle ölüm sayısını düşürüyor anlamına geliyor. Ancak, epidemiyologlar ve virologların, aralarındaki uyumla erken ve yaygın test ile tedavi, çok sayıda yoğun bakım yatağı ve sosyal uzaklaşma kurallarını yaygın olarak uyguladığı gözlenen güvenilir bir hükümet, Almanya'daki ölüm sayısını nispeten düşük tutan önemli faktörler..

TEST, TEST, TEST

Ocak ayı ortalarında, Almanların çoğu virüsü çok düşünmeden çok önce, Berlin'deki Charité hastanesi bir test geliştirdi ve formülü çevrimiçi olarak yayınladı. Almanya Şubat ayında ilk Covid-19 vakasını kaydettiğinde, ülke genelindeki laboratuvarlar bir dizi test kiti oluşturmuştu. Charité baş viroloğu Dr. Christian Drosten, “Almanya'da şu anda enfekte olanların sayısıyla karşılaştırıldığında bu kadar az ölüme neden olmamızın nedeni büyük ölçüde ilk testi geliştirmemizle açıklanabilir” dedi. Almanya haftada yaklaşık 350.000 koronavirüs testi yapıyor. Diğer Avrupa ülkelerinden çok daha fazla. Erken ve yaygın test, yetkililerin, bulaşıcı oldukları bilinen bilinen vakaları izole ederek pandeminin yayılmasını yavaşlatmasına olanak sağladı. Fazla test ayrıca hayat kurtarıcı tedavinin çok daha erken zamanında uygulanmasını sağladı. Profesör Kräusslich, “Erken tanı koyduğumda ve hastaları erken tedavi edebildiğimde hayatta kalma şansı çok daha yüksek,” dedi. Özellikle virüsü kapma ve yayma riski taşıyan sağlık personeli düzenli olarak test ediliyor. Prosedürü kolaylaştırmak için, bazı hastaneler blok testleri yapmaya başladı.

100 BİN KİŞİYLE RASTGELE ÇALIŞMA YAPILACAK

Sağlık yetkilileri, Nisan ayı sonunda, bağışıklığın oluştuğu yerleri ölçmek için her hafta 100.000 kişinin rastgele örneklerini test ederek büyük ölçekli bir antikor çalışması yapmayı planlıyor. Profesör Streeck, geniş tabanlı testlerin sağlanmasının bir anahtarının da hastaların bunun için hiçbir şey ödememesi olduğunu söylüyor. New York Times yazarı Katrin Bennhold, Almanya'daki Koronavirüs'den ölüm olaylarının neden düşük olduğunu araştırıp yazdı. [caption id="attachment_148696" align="aligncenter" width="690"] New York Times gazetesinden Katrin Bennhold, Almanya'daki Koronavirüs'den ölüm olaylarının neden düşük olduğunu araştırıp yazdı.[/caption]

Loading...