Tüm dünya gözünü ABD'deki başkanlık seçimlerine çevirmişken Almanya'da siyasi kriz patlak verdi. Almanya'da Yeşiller, Hür Demokratlar ve Sosyal Demokratlar ile kurulan üçlü koalisyon dağıldı. 

Almanya için "Yeni Ekonomik Dinamikler" adı verilen bir büyüme paketi konusunda zorluk yaşarken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Alman koalisyon hükumeti ortaklarından FDP lideri Maliye Bakanı Christian Lindner'i görevden aldı.

ALMANYA'DA NELER OLUYOR? 

Bakanlıktan fruktoz ve glukoz şurupları için yeni karar Bakanlıktan fruktoz ve glukoz şurupları için yeni karar

Gazeteci ve Sosyal Danışman Mehmet Tanlı, Almanya'daki yüksek tansiyonun perde arkasını TELE1'e anlattı. Almanya'da yaşanan krizin temel nedenlerinden birinin Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Ukrayna'ya yardım talebi olduğunu belirten Tanlı, Scholz'un bu yardım için belli bir bütçe ayrılmasını istediğini, borçlanmanın frenlenmesi gerektiğini söylemesi üzerine FDP lideri ve Maliye Bakanı Christian Lindner'in bunu reddettiğini kaydetti. 

HRİSTİYAN DEMOKRATLAR ERKEN SEÇİM İSTİYOR

15 Ocak'ta gündeme gelmesi beklenen güven oylaması için Hristiyan Demokrat Parti'den büyük baskılar olduğunu belirten Tanlı, Hristiyan Demokrat Parti'nin güven oylamasına gerek olmadığını ifade ettiğini ve 1 hafta içerisinde güven oylaması ile erken seçime gitme çağrısı olduğunu söyledi. 

Tanlı, Almanya'da erken seçim olması durumunda, iktidara Hristiyan Demokrat Parti'nin gelebileceğini söyledi. Tanlı ifadelerine, Ukrayna'ya yapılan yardımların hükumette bir çatlağa sebep olduğunu da ekleyerek, mart ayında bir seçim yenilenmesinin gündemde olacağına dikkat çekti. Bu durumda da Sosyal Demokrat Parti'nin üçüncü bir duruma düşme ihtimalini anlatan Tanlı, Hristiyan Demokratların da iktidara gelecek yeniden büyük bir koalisyonun kurulabileceğini anlattı. 

TÜRKLER KOALİSYON KRİZİNDEN NASIL ETKİLENECEK?

Yaşanan krizde ve hükumet koalisyonunun değişmesinde durumunda Türkiye-Almanya ilişkilerinde değişiklik beklemediğini aktaran Tanlı, suç işleyen Afgan, Suriyeli ve Tük vatandaşlarının deport edilmesinin gündeme gelebileceğini söyledi. 

Yıkılan hükumetin Türkler için iyi olmayacağını da ifade eden Tanlı, orada yaşayan Türkleri olumlu gelişmelerin beklemediğini anlatı.

"HRİSTİYAN DEMOKRAT ÇOĞUNLUNDAKİ HÜKUMET TÜRKLERİ OLUMSUZ ETKİLER"

Mehmet Tanlı, Hristiyan Demokratların çoğunlukta olduğu bir koalisyon hükumetinin Almanya'da yaşayan Türkler üzerindeki risklerine değindi. Olası hükumetin kurulması durumunda Avrupa Birliği ve vize konusunda yeniden yaşanacak bazı krizler olabileceğini anlatan Tanlı, bu sorunların sol hükumetlerden tarafından çözülebileceğini ancak Hristiyan Demokratların bu durumu zorlaştıracağını aktardı. 

NELER YAŞANDI?

Ülke medyasında yer alan haberlerde, koalisyon hükümetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller ve FDP yetkililerinin aralarındaki anlaşmazlıkları çözmek için Başbakanlıkta bir araya geldiği belirtildi.

Toplantı sonrası Almanya Başbakanı Olaf Scholz, koalisyon ortaklarından FDP lideri Maliye Bakanı Christian Lindner'i görevden aldı.

FDP lideri Lindner'in Şansölye Scholz'a bu görüşmede erken seçim önerisinde bulunduğu aktarılan haberlerde, ancak Scholz'un bunu reddettiği bildirildi.

Haberlerde, Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'in de yaşanan hükümet krizi nedeniyle devreye girdiği ve parti liderleriyle görüşmesinin beklendiği kaydedildi.

FDP TÜM BAKANLARINI HÜKUMETTEN ÇEKEREK KOALİSYONDAN AYRILDI

Almanya'da koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP), tüm bakanlarını hükümetten geri çekerek koalisyondan fiilen ayrılma kararı aldı. FDP Federal Meclis Grup Başkanı Christian Dürr, Berlin'de yaptığı açıklamada, parti lideri olan Maliye Bakanı Christian Lindner'in bakanlık görevinden alınmasının ardından tüm FDP'li bakanların hükümetten geri çekildiğini bildirdi.

Dürr, FDP'li tüm bakanların istifalarını Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'e sunacaklarını belirtti. Böylece FDP, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller ile olan koalisyon ortaklığından ayrılma kararı almış oldu.

LİNDNER, SCHOLZ'U SUÇLADI

Görevden alınan Maliye Bakanı Linder, hükümet ortakları arasında yaşanan gerilime ilişkin Federal Mecliste açıklamada bulundu. FDP Genel Başkanı Lindner, "Başbakan (Olaf Scholz), anayasadaki borç frenini askıya almamı talep etmiştir. Görev yeminimi ihlal edeceği için bunu kabul edemezdim. Bu nedenle Şansölye bu akşamki koalisyon toplantısında benimle ve FDP ile işbirliğini iptal etti." dedi.

Şansölye Scholz'a, yeni bir federal hükümetin kurulmasını kolaylaştırmak ve Almanya'nın hareket kabiliyetini garanti altına almak için erken seçim önerdiğini kaydeden Lindner, "Şansölye, koalisyon toplantısında bu teklifi sert bir şekilde reddetti." diye konuştu.

SCHOLZ GÜVEN OYU İSTEDİ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 15 Ocak 2025'te Federal Meclisten güven oyu isteyeceğini açıkladı. Scholz, Başbakanlıkta hükümet ortaklarıyla yaptığı toplantının ardından basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'den Maliye Bakanı Christian Linder'i görevden almasını istediğini belirten Scholz, bu adımı ülkeye zarar verilmemesi için attığını ifade etti.

Scholz, Almanya'nın gerekli kararları alabilecek güce sahip bir hükümete ihtiyaç duyduğunu dile getirerek, "15 Ocak 2025'te Federal Meclisten güven oyu isteyeceğim. Parlamento üyeleri erken seçimin önünün açılıp açılmayacağına karar verebilecekler. Bu seçim, Anayasa'da öngörülen sürelere uygun olarak en geç mart ayı sonuna kadar gerçekleştirilebilir." dedi.

Kaynak: haber merkezi