Almanya’da Gezi kararlarına kelepçeli protesto

Yayın tarihi: 4 Mayıs 2022 Çarşamba 9:55 pm - Güncelleme: 4 Mayıs 2022 Çarşamba 9:57 pm

Gezi Davası‘nda Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Can Atalay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi ve Tayfun Kahraman’a verilen ağır mahkumiyet Almanya’nın başkenti Berlin’e protesto edildi.

Gezi Davası’ndan çıkan skandal hapis cezası kararları için düzenlenen protesto daha önce Türkiye’de tutsak edilen gazeteci, yazarlar ve yönetmenler Aslı Erdoğan, Deniz Yücel, Peter Steudtner, Zehra Doğan, Can Dündar, Kaan Müjdeci gibi isimler tarafından organize edildi.  Protestoya Almanya parlamentosundan milletvekilleri ve Almanyalı siyasiler ile birlikte Sınır Tanımayan Gazeteciler ve Uluslararası Af Örgütü gibi kurumlar da destek verdi.

ASLI ERDOĞAN’DAN KELEPÇELİ PROTESTO

Gezi kararını protesto etmek için toplanan grup, Almanya Federal Meclisi önünde Almanca ve İngilizce olarak bir basın açıklaması yaptı. Burada yapılan konuşmalarda Aslı Erdoğan ‘elleri kelepçeli’ olarak söz aldı. Ellerinde ‘tutsak hak savunucularının’ dövizlerini taşıyan eylemciler daha sonra Osman Kavala hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının uygulanmasındaki kararlılık için Avrupa Birliği temsilciliğine yürüdü. Buradan da Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliğine yürüyen protestocular eylemin ardından dağıldı.

Kavala açıklamasının ardından Almanya Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı