Avrupa ülkeleri, özellikle son yıllarda Türkiye’ye yönelik uyguladığı vize politikalarındaki kısıtlamalarla dikkat çekiyor. Schengen ülkelerine yapılan vize başvurularında rekor seviyelerde ret oranı verilirken, Almanya’dan bu durumu daha da sıkılaştıracak bir hamle geldi.

Sözcü'de yer alan habere göre, Almanya, geçtiğimiz yıl Türkiye, Çin ve Fas vatandaşlarının vize başvurularına yönelik getirdiği itiraz hakkı kısıtlamasını 2025 yılına kadar uzattı. Yeni düzenlemeyle birlikte Türk vatandaşları, vize başvuruları reddedildiğinde itiraz etme hakkını kullanamayacak.

Almanya'ya giden 10 bin depremzede geri dönmedi Almanya'ya giden 10 bin depremzede geri dönmedi

2025’E KADAR ASKIDA

Almanya, sınır kontrollerini sıkılaştırdığı gibi, havaalanlarında ek güvenlik birimleri kurarak ülkeye girişleri zorlaştırdı. Bu kapsamda Türkiye’den gelen vize ret itirazlarının kabul edilmeyeceğini ve bu sürecin 30 Haziran 2025’e kadar uzatıldığını duyurdu.

2023 yılında yapılan bir açıklamada, Almanya Dışişleri Bakanlığı Türkiye, Çin ve Fas’ta vize retlerine ilişkin itirazların değerlendirilmesinin geçici olarak durdurulduğunu belirtmişti. Yeni karar ile bu sürenin bir yıl daha uzatılması, Türk vatandaşlarının vize reddine itiraz hakkını daha uzun süre kullanamayacakları anlamına geliyor.

İngiliz basınından Esad'a suikast girişimi iddiası! İngiliz basınından Esad'a suikast girişimi iddiası!

KISITLAMALAR ARTIYOR

Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “pandemi sonrası seyahat kısıtlamalarının kalkmasıyla birlikte, dünya genelindeki vize başvuru merkezlerinin yoğun bir talep yüküyle karşılaştığı” ifade edildi. Bu durumun vize randevusu almak isteyenlerin aylarca beklemesine yol açtığı belirtilirken, başvuruları inceleyen ekibin kapasitesini artırmak amacıyla itiraz başvurularına bakacak personelin başka birimlerde görevlendirildiği vurgulandı.

Sonuç olarak, Türk vatandaşlarının Almanya’ya yapacakları vize başvuruları, 2025 yılına kadar ret durumunda itirazsız sonuçlanacak. Almanya’nın bu adımı, vize sürecini hızlandırma amacı taşısa da, Türkiye’den gelen başvurulardaki kısıtlamaları daha da artırıyor.

Kaynak: Sözcü