Almanya: Kavala derhal serbest bırakılmalı

Yayın tarihi: 26 Nisan 2022 Salı 11:17 am - Güncelleme: 26 Nisan 2022 Salı 11:17 am

Almanya hükümeti, Gezi Parkı davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala‘nın derhal serbest bırakılması gerektiğini söyleyerek bu kararı sert bir dille eleştirdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, üçüncü Gezi Davası’nda verilen kararla, iş insanı Osman Kavala’nın “casusluk” suçlamasından beraat ve tahliyesine, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme” suçundan ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmetmişti. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, mahkemenin verdiği karara yönelik “Türkiye’nin, Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa Birliği’ne aday ülke olarak kabul ettiği hukuk devleti standartları ve uluslararası yükümlülüklerle kökten tezat oluşturduğunu” belirterek, Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını beklediklerini vurguladı.

“BU SİYASİ BİR KARAR”

Almanya Kültür Bakanı Claudia Roth da, söz konusu karara ilişkin “saçma” ve “her açıdan dayanaksız” dedi. Bunun siyasi bir karar olduğunun açıkça görüldüğünü belirten Roth, kararı “Osman Kavala’ya karşı kişisel intikam ile Türkiye’de olası bir demokrasi kültürüne yönelik bir savaş ilanı” olarak değerlendirdi. Roth, yargının kararıyla birlikte, “Osman Kavala’nın, Türkiye’deki demokrasi kültürü ve Türk sivil toplumu adına cezaevinde bulunduğunun tescillendiğini” belirtti. Bakan Roth, konuyla ilgili Twitter mesajında, Kavala’nın değerli bir kültür destekçisi olarak hem ülke içinde hem de Türkiye ile Almanya ve Avrupa arasında köprüler kurduğunu vurguladı. Claudia Roth ayrıca, Osman Kavala’nın suçsuz olduğunu ve derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.

ABD’den Gezi davası tepkisi