Almanya F-35 almak için prensipte anlaştı

Yayın tarihi: 14 Mart 2022 Pazartesi 10:36 am - Güncelleme: 14 Mart 2022 Pazartesi 10:45 am

Almanya, hava kuvvetlerinin yaşlanan Tornado filosunu gençleştirmek için önemli bir hamleye imza attı. Alman hükümetinden kaynaklar, ülkenin ABD merkezli Lockheed Martin’in ürettiği F-35 savaş uçağı satın alma konusunda prensipte anlaştığını bildirdi.

Almanya Hava Kuvvetleri’nin 1980’lerden beri kullandığı Tornado jetleri Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) nükleer bombalarını taşıma özelliğine sahipti. Alman hükümetinden kaynaklar hava filosunu gençleştirmek için F-35 alımını gerçekleştireceklerini bildirdi.

Berlin yönetiminin yeni savaş uçaklarına 2025-2030 yılları arasında kademeli olarak geçeceği belirtildi.

Şubat ayının başında Almanya’dan bazı yetkililer, Berlin yönetiminin bu yönde bir adımı olduğunu söylemiş fakat henüz karar verilmediğini aktarmıştı.

ABD’DEN TÜRKİYE’YE S-400 MESAJI

ABD, Türkiye’nin NATO üyesi olmasını öne sürerek Türkiye’nin Rus hava savunma sistemi olan S-400 alması sebebiyle yaptırım kararı almıştı. ABD, geçtiğimiz yılın nisan ayında Türkiye’yi F-35 programından çıkardığı açıklamıştı. Geçtiğimiz hafta Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, HaberTürk’e konuşarak S-400’ler için mesaj vermişti. Sherman, Türkiye’nin NATO’nun bir parçası olduğunu belirterek “. S-400’lerin biraz daha uzun vadeli konu olduğunu biliyoruz. Belki artık bu problemi çözmenin, farklı bir yolunu aramanın zamanı gelmiş olabilir” demişti.

Almanya Rusya’dan enerji ithalatının tamamen yasaklanmasına karşı