Almanya‘da yaşlanmak…

Yayın tarihi: 10 Mayıs 2022 Salı 12:20 pm - Güncelleme: 10 Mayıs 2022 Salı 1:16 pm

Hamm ve çevresi Türk Sosyal Demokratlar Derneği (TSD ) geçtiğimiz hafta sonu Kuzey Ren Vesfalyanın Meschede kasabasında, TSD Hamm Onursal Başkanı, Emekli Sosyal Danışman İbrahim Baysan’ın konuşmacı olarak katıldığı “ Almanya‘ da yaşlanmak, emeklilere verilen hizmetler ve hakları ” konulu bir seminer düzenledi. Friedrich-Ebert-Vakfı’nın (FES) desteklediği seminere 23 kişi katıldı.

Yaşlılıkta sıkılmamak için aktif olmak gerekiyor

Seminerde konuşan İbrahim Baysan özellikle Türk yaşlıların evlatlarına güvenerek huzur evine gitme konusunu hiç önceden düşünmediklerini söylerlerken Almanya’da değişen ve küçülen aile ilişkilerinden doğal olarak Türk aileleri de etkilenmektedir. Yeni nesil, birinci ve ikinci nesil gibi düşünmeyebiliyor ilerde. Türk kökenli emekliler kendilerine hobiler bulmalı kendi aralarında ya da Alman emekliler gruplarıyla aktivitelere katılabilirler ama bu çok zor oluyor. Türkler kendilerini kendi aralarında daha iyi hissediyorlar. Hangi ülkede yaşamak, yaşlanmak istersiniz sorularına verilen yanıtlar genelde şöyle: ABD, Almanya, İngiltere, İsviçre, Belçika, Malta, Avustralya, Dubai, Yeni Zelanda. Tüm olumsuzluklara rağmen bu nedenle şanslıyız. ‘‘ dedi.

YAŞLANAN BİR NÜFUS VAR AMA İMKANLAR DA AZ DEĞİL

Semineri yöneten Sosyal Pedagog-Gazeteci Mehmet Tanlı ise çalıştığı Ahlen Belediyesi‘ nin, Federal ve Eyalet Aile, Emekliler ve Gençlik bakanlıkları ile Sosyal kurumların emeklilere yönelik verdikleri hizmetlerden bahsederek şunları söyledi; ‘‘ Almanya’daki emeklilerin yaşlıların bir kısmının en büyük sorunu yalnızlık, sosyal izolasyon ve yoksulluktur. Bunlara karşı önlem olarak hemen hemen her şehirde bu gruplara yönelik yoga, resim yapma, bahçecilik, yürüyüş turları, enstrüman, yemek pişirme kursları, geziler gibi aktiviteler, sosyal daire tarafından da maddi destek sunulmaktadır. Yine bizim Hamm grubu gibi Türkiye‘den gelenlerin kurduğu ayda bir kez buluşan emekliler grupları var. Almanya‘ da yaşlanan bir nüfus var her dört kişiden birisi göçmen kökenli. Bazı yaşlılarımız evde bakıma muhtaç, çok azı ise huzurevine gitmek zorunda kalıyor. İleride göçmen emeklilere, yaşlılara tüm büyükşehirlerde ya onlara özgü bir huzurevleri kurulacak ya da mevcut huzurevleri biz Türkiyeli’lerin ya da diğer göçmenlerin kültürel, sosyal ve hatta yemek alışkanlıklarına uygun hizmetler vermek üzere personel alacak, programlarını azda olsa değiştireceklerdir‘‘ dedi.

Almanya‘ da yaş ortalaması kadınlarda 83,4 , erkeklerde ise 78,6 yıl. 65 yaş üstü insanların sayısı 18,3 milyon ve tüm nüfusun % 22 sini oluştururken 85 yaş üstü ise 2,5 milyon insan yaşıyor. Yine bakanlık verilerine göre Almanya‘ da 2,9 milyon yaşlı bakıma muhtaç insan bulunuyor.

Meschede‘ deki Seminerin son gününde Almanya Türkiye ve dünyadaki son önemli gelişmeler ile birlikte Rusya- Ukrayna savaşı konuşuldu.