AstraZeneca aşısı bir ülkede daha askıya alındı

Yayın tarihi: 15 Mart 2021 Pazartesi 5:43 pm - Güncelleme: 15 Mart 2021 Pazartesi 6:44 pm

Almanya, AstraZeneca’nın geliştirdiği Covid-19 aşısının kullanımını geçici olarak durdurdu.

Almanya Sağlık Bakanlığı, ülkede AstraZeneca’nın Covid-19 aşısının uygulamasının durdurulacağını açıkladı. Bakanlık, kararın aşı kurumu Paul Ehrlich Enstitüsü’nün tavsiyesinin ardından alındığını bildirdi.

HANGİ ÜLKELER ASKIYA ALDI, KULLANIMI NEDEN DURDURULUYOR?

Avrupa’da geçtiğimiz hafta Norveç, Danimarka, Hollanda ve İrlanda, AstraZeneca’nın geliştirdiği Covid-19 aşılarının kullanımını geçici olarak askıya aldı. İtalya, Estonya, Letonya, Lüksemburg ve Litvanya’da da AstraZeneca’nın toplamda 17 ülkeye gönderdiği ve 1 milyon doz içeren belirli bir parti aşının kullanımı durduruldu.

Bu ülkeler, aşıyı yaptıran bazı kişilerin derin ven trombozu, pulmoner emboli ve kan pıhtılaşması gibi yan etkiler yaşamasını karara gerekçe gösterdi. Bununla birlikte açıklamalarda, aşıyla doğrudan bağlantı bulunup bulunmadığının hâlâ araştırılmakta olduğu açıklandı.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ NE DİYOR?

Dünya Sağlık Öğütü (DSÖ), kan pıhtılaşması vakaları ile AstraZenaca aşısı arasında kesin bir bulgu görülmediğini açıkladı. DSÖ Sözcüsü Margaret Harris de “AstraZeneca, kullanılan diğer aşılar gibi mükemmel bir aşıdır. Kullanılmaması için hiçbir neden yok. Ölümlerle ilgili verileri inceledik. Bugüne kadar aşılamadan kaynaklandığı kanıtlanmış bir ölüm olmadı” ifadesini kullandı.

ASTRAZENECA NE DİYOR?

AstraZeneca firması ise söz konusu vakalarla aşı arasında doğrudan bir bağlantının bulunmadığını iddia ediyor. Firma, Avrupa Birliği ve İngiltere’de AstraZenecca aşısı yaptıran kişilerin sayısının 17 milyonu geçtiği, bu kişiler arasında 15 derin ven trombozu ve 22 pulmoner emboli vakası görüldüğünü belirtiyor.

‘Kan pıhtılaşması’ iddiası: İrlanda ve Hollanda da AstraZeneca aşısı kullanımını durdurdu