Almanya antikor testlerine başladı

Yayın tarihi: 27 Nisan 2020 Pazartesi 1:00 pm - Güncelleme: 27 Nisan 2020 Pazartesi 1:01 pm

Yeni tip koronavirüs salgının en geniş çaplı etkilediği dört bölgeyi kapsayan araştırmada kişilerin Covid-19’a karşı bağışıklılığının olup olmadığı test edilecek.

Almanya, virüsün yayılma düzeyini ve enfeksiyon oranlarını ölçmek için Avrupa’nın ilk geniş çaplı antikor testi uygulamasını hayata geçiriyor.

Bir insanın daha önce geçirdiği viral enfeksiyonun göstergesi olan kandaki antikorlar, o kişinin o enfeksiyona en azından belli bir düzeyde bağışıklığı olduğu anlamına geliyor. Ancak bu bağışıklık, kısmi düzeyde olabilir ve ne kadar süreceğini kesin olarak söylemek mümkün değil.

Araştırma, virüs salgının en geniş çaplı etkilediği dört bölgeyi kapsıyor.

Antikor testi araştırmasına katılan bir doktor olan Ulrike Leimer-Lipke, “Bu antikor testlerinin anlamlı olabilmesi için yaklaşık dört hafta önceden semptomplarınız olması gerek. Antikorların ortaya çıkması nispeten uzun bir süre alıyor. Geçen hafta semptomlarınız olduysa, şimdi antikorlarınız olmayacaktır” şeklinde konuştu ve “Özellikle kişinin bakmak zorunda olduğu annesi, babası, büyükannesi varsa bağışık olup olmadığını bilmesi çok önemlidir” diye ekledi.

Uzmanlara göre, Avrupa’nın en büyük ekonomisinde yapılan geniş çaplı araştırmalar nüfusun ne oranda enfekte olduğunu gösterirken, güncel antikor testlerindeki kısıtlar nedeniyle kaç kişinin aslında bağışık olduğunu kesin olarak söylemek zor.

Buna karşın, Münih’te geçtiğimiz hafta sonu antikor testi için rastgele seçilen 3000 hane halkına uygulananlar da dahil, araştırmalar çok yakından takip ediliyor.

Araştırmacılar; şimdiye kadar 54 laboratuvarda işlenen 70 bin test arasından nüfusun yüzde 14’ünün daha önce enfekte olduğunu tespit ettiler.