Son 10 yılda Almanya’ya giden ve birçoğu uzman olan Türk doktor sayısı 7 bin 500’e ulaştı. Bu rakam akıllara AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘giderlerse gitsinler’ sözlerini getirdi.
Türkiye’den Almanya’ya giden doktorların sayısı 7 bin 500’e ulaştı. Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre geçen yıl ülkeye bin 500'ün üzerinde doktor gitti. Son iki yıl içerisinde giden Türk doktorların çoğunun da uzman olduğu öğrenildi. Uzman doktorların sadece hastanelerde iş bulmak için gelmediği, aynı zamanda muayenehane de açtığı belirtildi. Almanya'nın birçok kentinde, Türk göz doktorları, Türk ortopedistler, diğer uzmanlar kendi kliniklerinde çalışıyor. Almanca öğrenerek giden Türk doktorların hastalarının çoğunun ise Almanlar’dan oluştuğu aktarıldı.
“KENDİMİZİ BURAYA ZOR ATTIK”
Almanya'da bir Türk doktor yılda ortalama 90 bin Euro brüt maaş alabiliyor. Uzman olmayanlar için bu rakam 75- 80 bin Euro arasında değişiyor.
Türkiye'den giden doktorlar, “Kendimizi buraya zor attık” derken, en çok Türkiye'deki çalışma koşulları, düşük gelir ve sağlık çalışanlarına karşı kötü davranışlardan şikayet ediyor. Çocuklarını eğitememek ya da daha iyi yaşam koşulları nedeniyle Almanya'yı tercih edenlerin sayısı her geçen gün artarken, Türk doktorların ikinci olarak seçtiği ülke ise İsviçre oldu.
ALMANYA'YA GİTME ŞARTLARI
Türk doktorların Almanya'ya gidebilmesi için öncelikle B2 düzeyinde Almanca bilgisinin olması gerekiyor. Ardından bir iş bulunmalı ya da alanında bir klinikten iş teklifi alınmalı. Uzmanların yanı sıra, yeni mezun doktorlar da Almanya'yı tercih ediyor. Kendisini işe alacak bir hastane bulanlar, öncelikle ‘doktorluk yapma yetki belgesi’ alıyor. Bu belge yoksa, hastanede geçici doktorluk için çalışma izni veriliyor. Ardından yetki belgesi alınabiliyor.
Doktorluk yapma yetki belgesi, doktoru işe alacak hastanenin yazılı garantisinden ya da iş anlaşmasından sonra, sağlık alanındaki bilirkişilerden talep ediliyor. Bunun için başvuru süresi 2 ya da 4 ay arasında değişiyor.
Alman sağlık kurumları, dosyayı bilirkişiye gönderirken, bilirkişi de mezuniyetin Alman üniversiteleri ile denkliğini araştırıyor. Araştırma sonucunda, denk eğitim alındığı tespit edilirse, tıbbi Almanca-sözlü sınavından sonra hemen doktorluk yapma yetki belgesi alınabiliyor. Denklik yoksa, bir süre çalışma izni ile çalışmaya izin veriliyor, ardından yine sözlü sınava giriliyor.
Türkiye'deki iyi bir tıp fakültesinden mezun olan ya da uzman doktorlar, yeterli Almanca bilip B2 belgesini de almışsa, Almanya ve İsviçre için kapıyı yüzde 90 aralamış oluyor. Bu doktorlar mutlaka bir hastaneden iş teklifi alıyor. Daha sonra ise doktorluk yapma yetki belgesi ya da çalışma izni için başvuru yapılıyor.