Alkol zamları kaçak içki kullanımını artırdı! “Giderek artıyor”

Yayın tarihi: 3 Haziran 2023 Cumartesi 1:21 pm - Güncelleme: 3 Haziran 2023 Cumartesi 1:21 pm

TÜİK, geçen yıla ilişkin “Türkiye Sağlık Araştırması” verilerini yayınladı. Verilere göre, 2019’da yüzde 14.9 olan alkollü içki kullanan 15 yaş ve üstü bireylerin oranı, 2022’de azalarak yüzde 12.1 oldu. Uzmanlar ise söz konusu verilerin kaçak içki tüketimini kapsamadığına dikkat çekerek alkollü içkilerde uygulanan yüksek vergi oranının kaçak içki kullanımını artırdığını belirtti.

Devletin Alkol Politikalarını İzleme Platformu’nun raporuna göre, 2023 yılının ocak ve mart ayları arasında 272 bin 552 litre kaçak içki ele geçirildi. 2022’den bu yana sahte içki nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı ise 45 olarak kayda geçti.

“VERGİ KAYBEDİYOR”

Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz’e konuşan Devletin Alkol Politikalarını İzleme Platformu Proje Koordinatörü Çağın T. Eroğlu, “2013’ten beri yükselerek artan kısıtlayıcı alkol politikalarının en somut neticesi, kaçağa yönelik talebin artmasıdır” dedi.

“KAÇAK İÇKİ TÜKETİMİ GİDEREK ARTIYOR”

Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş ise söz konusu istatistiklerin bandrollü içkiler üzerinden hesaplandığını ve kaçak içki tüketiminin arttığını belirtti.

Aybaş, “Alkol grubuna gelen zamların tüketimi düşürdüğüne yönelik bir algı yaratmaya çalışıyorlar ancak söz konusu veriler gerçeği yansıtmıyor. Çünkü kaçak içki tüketimi giderek artıyor ve TÜİK’in açıkladığı veriler kaçak içki tüketimini kapsamıyor. Bu veriler bandrollü içkiler üzerinden hesaplanıyor. Kaçak içki tüketimi yüzünden de devlet vergi kaybına uğruyor” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl 38 kişi kaçak içkiden hayatını kaybetti