Ali Poyrazoğlu: Devlet sana elini uzatırsa sen o eli sıkmalısın

Yayın tarihi: 22 Kasım 2021 Pazartesi 10:01 am - Güncelleme: 22 Kasım 2021 Pazartesi 10:01 am

Sanatçı Ali Poyrazoğlu, ‘devlet sanatçısı’ unvanıyla ilgili olarak konuştu. Poyrazoğlu, “Ben kabul ettim. Benim anlayışıma göre devlet sana elini uzatırsa sen o eli sıkmalısın” dedi.

Sanatçı Ali Poyrazoğlu, Sabah gazetesinden Tuba Kalçık’ın sorularını yanıtladı. Poyrazoğlu, Kalçık’ın “Devlet sanatçısısınız ancak bu unvanı kabul etmeyenler de olmuştu” ifadesi üzerine “Evet, ama ben kabul ettim. Benim anlayışıma göre devlet sana elini uzatırsa sen o eli sıkmalısın. Devlet ile sanat arasında sıkı bir bağ olmalı. Mesela geçtiğimiz günlerde Kültür Bakanımız, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali için teklif getirdi. Ben de bunu severek kabul ettim” diye konuştu.

“BEN HİÇ YIKICI MİZAH YAPMADIM”

Kendisinin her dönemde muhalif olduğunu söyleyen Poyrazoğlu, “Ben Kenan Evren döneminde de, Ecevit döneminde de, Demirel döneminde de muhaliftim. Yani iktidar ne olursa olsun sanatçı muhaliftir. Ama kimisi bunu yıkıcı kullanır, kimisi de yapıcıdır. Ben hiç yıkıcı mizah yapmadım. Eleştirilerimi hep ülkemiz daha iyi olsun, daha iyi bir dünya olsun diye yapıyorum. Sanat yeni bakış çıkarmaktır. Eskiyi eleştirerek bunu yapabiliriz ancak.” ifadelerini kullandı.

“STAND-UP AYAĞA DÜŞTÜ KEBAPÇIDA BİLE YAPILIYOR”

Poyrazoğlu, Türkiye’de stand-up yapan ilk isim olarak biliniyor. Stand-up’çıların birer antropolog olduğunu dile getiren Poyrazoğlu, şunları kaydetti:

“Yani insanları sadece güldürmek amacıyla yapılmaz. Toplumu mercek altına alıp, insanların aksaklıklarını, alışkanlıklarını yakalayıp bunları öyküleştirme sanatıdır. Ben bu işi yapabilmek için cebimden para harcadım, risk aldım. Standup çok ciddi bir iştir ancak şimdi artık kebapçılarda bile stand-up yapılıyor. Ne yazık ki stand up ayağa düştü. İşini iyi yapanlar da var ama kendini cilalayıp ortalara atanlar da.”