Ali Koç: Gerekirse önümüzdeki sezon Avrupa’ya gitmeyiz

Yayın tarihi: 18 Aralık 2018 Salı 12:06 pm - Güncelleme: 18 Aralık 2018 Salı 12:09 pm

Fenerbahçe Kulübü yeni teknik direktör Ersun Yanal ile Ülker Stadı’nda imza töreni düzenliyor… Başkan Ali Koç basın toplantısında sözü ilk alan isim oldu. İşte Ali Koç’un açıklamaları:

‘HİÇ TAHMİN ETMEDİĞİMİZ BİR DURUM İÇERİSİNDEYİZ’

”Çok arzu ederdik ki dün maçı kazanıp, bu toplantıyı çok daha pozitif duygularla yapıyor olmak. Hocamızın bugün sesi kısık. Size görüşlerini kısa olarak iletecek. Belki bir iki soru alacak. Onu bugün çok yormayacağız. Ben emrinizdeyim. Bana her şeyi sorabilirsiniz. 16. hafta itibarıyla hiç tahmin etmediğimiz, arzu etmediğimiz bir durumun içerisindeyiz.

Dünkü maçtaki gibi, belki 5-0, 6-0 kazanabileceğimiz bir maçı son dakikada berabere bitirdik. İçinde bulunduğumuz bu durumu, formsuzluk, dayanıksızlık, transferler vb futbol mantığıyla açıklamak imkansız. Hayatın olağan akışına aykırı.” ‘AĞZIYLA KUŞ TUTSA…’

”Biz büyük bir camiayız. Binlerce insan bu camiaya hizmet ediyor. 33 bin küsür kongre üyesi var. Milyonlarca taraftarı var. 9 branşta rekabet ediyoruz. Eğitim kurumlarımız var. Fenerbahçe’ye hizmet edenler ağzıyla kuş tutsa, basketbolda her sene şampiyon olsak, voleybolda ve diğer branşlarda da bunu başarsak, futbolda başarı gelmediği zaman her şey göz ardı edilebiliyor.

Sezon başında sistem değişikliği yaptık. Bazı oyuncularımız gitti, bazı yeni transferler yaptık. Kısıtlı imkanlar ve FFP çerçevesinde bazı yatırımlar yaptık. Yeni bir hocamızı getirdik. Maçlar başladı. Hem ŞL eleme hem de ligde istediğimiz sonuçları alamadık.”

‘COCU TÜRKİYE’DE KALMAK İSTEDİ’

”Cocu’ya da hizmetleri için teşekkür ederim. Yolları ayırdığımızda durumu için teşekkür ederim. Geçmiş yıllarda ayrılıklar farklı atmosferde olurdu. Ayrılık rakamları izah edilen gibi değil. Cocu’nun burada olması nedeni ailesi ile Türkiye’de kalmak istemesiydi.

Cocu Ocak ayı ortasına kadar ailesiyle Türkiye’de kalmak istedi. Ayrılık şartlarını resmi şekilde kendisine belirttik. Hiçbir zaman 3 yıllık tazminat söz konusu değildi. Tazminat 1 yıllıktı. Kendisi ciddi indirim yaptı. Bundan sonraki hayatında başarılara imza atacaktır.”

‘KOEMAN LİDERLİK ÖZELLİĞİ GÖSTERDİ’

”Yeri gelmişken, Sayın Erwin Koeman’a da özellikle teşekkür etmek istiyorum. Kendisi liderliği ele aldıktan sonra, bilhassa ilk üç maçta, müthiş liderlik özellikleri gösterdi. Beklenmedik bir anda sorumluluk aldı. Hiçbir konuda şikayet etmedi.”

‘ŞAMPİYONLUK SÖZÜ VERMEDİK’

“5 yıl şampiyon olamadık, şampiyonluk sözü vermedik. Tabi bunu da tahmin etmedik, değişimin zaman alacağını biliyorduk. Bu kadar, acılı, sancılı olacağını düşünmedik. Taraftarımız takdiri hak ediyor, ümidi kaybetmiyor. Tribünler dolu, teşekkür ederim”

Mahçup ve üzgünüz ancak hayat devam ediyor bu durumdan çıkacağımızı söyleyebilirim. Hava yağmurlu, görüş mesafesi kısa ama yarın güneş açacak. Ersun hocamızla birlikte güneş açacak. Dünyanın sonu değil, bu durumdan hep birlikte çıkacağız. Fenerbahçe şu an dışarıdaki hava gibi, yağmur, ıslak zemin var, görüş mesafesi sınırlı. Güneş açması için Ersun Yanal hocamız burada”

‘TRANSFERDE GÖZÜMÜZÜ KARARTACAĞIZ’

”Ersun Yanal, Fenerbahçe’nin en keyifli maçlarını izlediğim sezona imza attı. Ersun Hoca’yla pazarlık yapılmadı. Kendisinin bir hayali var 4. yıldızı takmak istiyor. ‘Yarım kalan bir işim var, hayalim 4. yıldız’ dedi Transfer bile istemedi. Transferde gerekirse gözümüzü karartacağız. Devre arasında, önümüzdeki sezon almak istediğimiz bazı oyuncuları transfer edeceğiz. Bu sezonki hedefimiz ligi en iyi yerde bitirip gelecek yılı kurgulamak.”

’18 AY KİRALAYIP SATIN ALMA HAMLELERİ YAPMAK…’

”Finansal fair play çerçevesinde transferde 11.9 milyon Euro bütçemiz var.Hocamız gelmeden önce elbette bir planlamamız vardı. Bunların bir kısmı satın alma, bir kısmı kiralama. Bizim için en uygun model, 18 ay kiralayıp satın alma opsiyonuyla hamleleri yapmak.

BELKİ ÖNÜMÜZDEKİ YIL AVRUPA KUPALARINA GİTMEKTENSE DOĞRU HAMLEYİ YAPARIZ

“Biz ağzımızla kuş tutsak, Finansal Fair Play kurallarına riayet edemeyeceğiz. Bu sene yanılmıyorsam 60 milyon euro kar etmemiz gerekiyor, tabii ki bu mümkün değil. 31 Ocak’ta UEFA ile görüşmemiz var ama anladığım kadarıyla Finansal Fair Play tüm kulüpler özelinde arzu edilen başarıyı sağlamamıştır. Umarım Türk kulüplerinin Avrupa kupaları dışında kalması gibi bir durum söz konusu olmaz.”

“Gözümüzü karartmak demek, belki de önümüzdeki yıl Avrupa kupalarına gitmektense doğru hamleleri yapıp şampiyon olabilecek kadro kurabiliriz.”

Ersun Yanal’ın açıklamaları:

‘4.YILDIZI TAKMAK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIZ’

“Biz Fenerbahçe’de umutları gerçekleştirmek için beraberiz. Fenerbahçe’nin büyüklüğü, Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü olmasıdır. Fenerbahçe, Türk sporunun lokomotifidir. Bugün bulunduğu yer, sadece futbolla yorumlanacak kadar sığ olmamalıdır. 4. yıldızı takacağız, 4. yıldızı takmak için var gücümüzle çalışıp, taraftarımızın desteğiyle bu şampiyonluğu göğüsleyeceğiz. Sayın Başkanın vurguladığı gibi bulunduğumuz sürecin içinde 2 gün geçti. F.Bahçe sporda Türkiye’nin en büyük lokomotifidir.”

Birçok umutlar vardır, başka zamanların. Şimdi buradaki umutlarla beraberiz. Bu umutları gerçekleştirmek için buradayız.

‘İSTATİSTİKLERİ YİNE BİZ BELİRLEYECEĞİZ’

”Fenerbahçe’nin bir kültürü var. Taraftarın, sevenlerin bir kültürü var. Onun dışında hiçbir şey yapmaya çalışmayacağız. Fenerbahçe’nin oynaması gerektiği gibi oynayıp sonuca ulaşacağız. İstatistikleri yine biz belirleyeceğiz. Ben Fenerbahçe’yi tek başıma şampiyon yapmadım. Kıymetli oyuncularımız, taraftarımız ve yönetimimiz birlikteydi. Yine aynı şekilde hep beraber çok daha keyiflisini yaşayacağımızı düşünüyorum.

Oyun temposu ve sürekliliği kazanmak için zamana ihtiyacımız var. Rakibimize ikinci yarı çok pozisyon vermedik. Bunu daha uzun süre hedefimiz var. Her oyunun kendi kondisyonu, dayanıklılığı var. Bunu başarmak kısa sürede zor ama ikinci yarı öyle bir Fenerbahçe göreceksiniz.”

(2010-11 sezonu şampiyonu Trabzonspor açıklaması iddialarının sorulması üzerine…) 2013-14 sezonunda şampiyon olan takım Fenerbahçe. Ben bunun dışında bir şampiyonluktan bahsetmedim. Bu konu kapansın lütfen.