Ali İsmail Korkmaz hep 19 yaşında

Yayın tarihi: 10 Temmuz 2022 Pazar 11:58 am - Güncelleme: 10 Temmuz 2022 Pazar 11:58 am

Gezi Parkı direnişi sırasında Eskişehir’de karşıt görüşlü kişiler ve polis tarafından darp edilerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz, katledilişinin 9. yılında anılıyor.

Gezi Parkı eylemlerine katılan ve Eskişehir’de polis ile sivillerin darp ettiği Ali İsmail Korkmaz, 9 yıl önce bugün hayatını kaybetti. 19 yaşında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz, ölümün 9. yılında unutulmadı. Sevenleri ‘O hep 19 yaşında’ diyerek andı.

Bugün 10 Temmuz 2021… Bundan tam 9 sene önce Eskişehir’de Gezi Direnişi sırasında Ali İsmail Korkmaz isimli bir genç, polisler ve esnaf tarafından dövüldüğü için beyin kanaması geçirmesinin ardından yaşam savaşı verdiği hastanede hayatını kaybetti.

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi Ali İsmail Korkmaz, 2 Haziran 2013’te Eskişehir’de evine dönerken aralarında sivil polisin de bulunduğu kişiler tarafından dövüldü. Tam 38 gün yaşam savaşı veren Ali İsmail, 10 Temmuz 2013’te daha 19 yaşındayken hayatını kaybetti.

Ali İsmail’in hayatını kaybetmesinin ardından kamuoyunun baskısıyla biri polis beş tutuklu ve üç tutuksuz polis olmak üzere toplam sekiz sanık yargılandı. Silinmiş güvenlik kameraları görüntüleri ortaya çıkarıldı. Savcı esas hakkındaki mütaalasında, tutuklu polis Mevlüt Saldoğan hakkında müebbet, tutuksuz iki polis sanık Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin için beraat, tutuksuz polis Yalçın Akbulut için 12 yıl ve diğer sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar hakkında yaralama suçundan sekizer yıl hapis cezası istemişti.

İYİ HAL İNDİRİMİ!

21 Ocak 2015’teki sekizinci duruşmada karar açıklandı. Mahkeme cezaları “kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermek” suçundan verdi, iyi hal indirimi uyguladı. Tutuklu polise 10 yıl 10 ay, tutuklu dört kişiye üç yıl dört ay ceza verildi. Tutuklu bir kişi tutuklu kaldığı süre nedeniyle tahliye edildi. Tutuksuz üç polisten ikisi beraat ederken, bir polise on yıl ceza ve tutuklama kararı geldi.

Mahkeme, tutuklu polis sanık Mevlüt Saldoğan hakkında kasten öldürme suçlamasından değil “kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermekten” 13 yıl hapis cezası verdi ancak bu cezaya indirim uygulayarak 10 yıl 10 aya düşürdü. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 4 Şubat 2016’da yerel mahkemenin kararını usül yönünden bozdu.

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davada mahkeme aynı cezaları verdi. İki polisin tutukluluğunu devamına diğer tutuklular İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever’e ise tutuklu kaldıkları 33 aylık süre nedeniyle tahliyesine karar verdi.

Tekrar Yargıtay’a giden dosyada, Yargıtay 1. Ceza Dairesi 22 Aralık 2016’daki kararında tutuklu polis memurları Mevlüt Saldoğan’a verilen 10 yıl 10 ay, sanık polis memuru Yalçın Akbulut’a verilen 10 yıl, serbest bırakılan fırıncılar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever’e verilen altı yıl sekizer aylık cezaları onadı.

Tutuksuz polis sanıklardan Hüseyin Engin hakkındaki beraat kararını ve Ebubekir Harlar’ın eylemi yardım derecesinde kaldığından indirim ile üç yıl dört ay hapis cezasıyla cezalandırılması kararlarını ise bozdu.

Mahkeme, Yargıtay’ın yaralama suçundan cezalandırılmasını istediği tutuksuz polis Hüseyin Engin’e yedi ay 15 gün ceza verip hükmü erteledi. Tahliye edilen sanık Ebubekir Harlar hakkında altı yıl sekiz ay hapis cezası verdi.

O son tekmeyi unutma! Ali İsmail Korkmaz katledilişinin 8’inci yılında anılıyor