Ali İsmail Korkmaz davasından çıkan kararı protesto eden 34 kişi yeniden yargılanacak

Yayın tarihi: 29 Mart 2021 Pazartesi 9:57 pm - Güncelleme: 29 Mart 2021 Pazartesi 9:57 pm

Eskişehir’de dövülerek katledilen Ali İsmail Korkmaz’ın Kayseri’de görülen dava sonrasındaki protesto eylemlerine katılan 34 kişiye verilen ceza, Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozuldu.

Eskişehir’de yapılan Gezi Direnişi eylemi protestolarında Ali İsmail Korkmaz’ın dövülerek katledilmesi sonrası açılan ve “güvenlik” gerekçesiyle Kayseri 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, 21 Ocak 2015’te karara bağlanmış, adliye önünde karara tepki gösterenlere ise TOMA ve biber gazı ile müdahale edilmişti.

Protesto gösterileri sonrası 34 kişi hakkında Kayseri 12’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde ’görevi yaptırmamak için direnme, ‘güvenlik amirinin dağılma isteğini düzenleme kurulu üyelerinin yerine getirmemesi’, ‘kamu malına zarar verme’, ‘kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama’ suçlarından dava açıldı.

Kayseri 12’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde 4 Şubat’ta görülen davada, 16 kişiye ‘toplantı ve yürüyüşlere silah veya benzeri aletler taşıyarak veya kendilerini tanınmayacak hale getirerek katılma’ suçundan 2’şer yıl 1’er ay, 15 kişiye ‘kamu malına zarar verme’ suçundan 10’ar ay, 33 sanığa ‘toplantı ve gösteri yürüyüşünde ihtara rağmen dağılmama’ suçundan 5’er ay, 7 kişiye ‘toplantı ve yürüyüşlere yasa dışı örgütlere ait araç gereç ile slogan atarak katılma’ suçundan 5’er ay, 6 kişiye ‘görevi yaptırmamak’ suçundan 6’şar ay hapis, 25 sanığa, ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçundan beraat, 19 kişinin ise, ‘kamu malına zarar verme’ suçundan beraatlerine hükmedildi. Bir yıl altındaki cezalar için erteleme ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildi.

TARAFLAR KARARA İTİRAZ ETTİ

Sanık avukatları verilen cezalar yönünden yerel mahkemenin kararını Kayseri Bölge Adliye Mahkemesine taşıyarak, itiraz etti. Dosyanın geldiği 2’nci Ceza Dairesi yapılan inceleme sonrası, davayı suçtan zarar gören Emniyet Müdürlüğü’ne ihbar yapılmadığı, polis bariyerlerine zarar verildiğine dair rapor alınmadığı gerekçesiyle bozdu. Ceza Dairesi, bu eksikliklerini giderilmesini isteyerek, dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi. Sanık olarak yargılanan kişiler, önümüzdeki günlerde yeniden Kayseri 12’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak