Ali Gaffar Okkan anılıyor: ‘3310 şehit oldu’

Yayın tarihi: 24 Ocak 2022 Pazartesi 10:08 am - Güncelleme: 24 Ocak 2022 Pazartesi 10:08 am

Diyarbakırlılar’ın ‘baba’ olarak bildiği Ali Gaffar Okkan’ın katledilmesinin üzerinden 21 yıl geçti. Okkan, sosyal medyada paylaşımlarla anılıyor.

Türkiye yakın tarihinde pek çok siyasi cinayetle karşılaştı. Bu cinayetlerin ortak özelliği bir sır perdesini ardından bırakmasıydı. Yürekleri acıtan o suikastler arasında Diyarbakırlıların ‘baba’ olarak bildiği Gaffar Okkan’ın şehit olmasına neden olan suikast de vardı.

Diyarbakır’da ilk defa bir emniyet müdürü halk tarafından bu kadar sevilmişti. Ancak 24 Ocak 2001 günü akşam saatlerinde Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nden valilik binasına arabasıyla geçmek için harekete geçen Gaffar Okkan, pusuya düşürülerek şehit edildi. Haber polis telsizinden Gaffar Okkan’ın görev kodu olan “3310 şehit oldu” ifadesiyle duyurdu. Peki Gaffar Okkan kimdi?

1952 yılında Sakarya’nın Hendek ilçesinde dünyaya gelen Ali Gaffar Okkan polislik hayatına 30 Eylül 1970’de Polis Kolejine giderek başladı. 3 yıl sonra mezun olan Ali Gaffar Okan İzmir İl Emniyet Müdürlüğü komiser yardımcılığına atandı. İlk atandığı il olan İzmir’de İl Emniyeti’nde amirliğine kadar çeşitli görevlerde çalıştı. 1983 yılında yeni görev yeri olan Şanlıurfa il Emniyet Müdürlüğü’ne atanarak 1985 yılında şube müdürlüğüne kadar yükseldi. 1986 yılında da Eskişehir’de İl Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görev yaptı. Bu ilde 1992 yılında Emniyet Müdür yardımcısı olarak görev yaptı. Türkiye’yi karış karış gezerek görev yapan Okkan 6 Aralık 1993’te Kars il Emniyet Müdürü görevini üstlenerek 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğüne terfi etmiş oldu.

4 yıl Kars’ta görev yaptıktan sonra şehit edildiği il olan Diyarbakır’a 18 Kasım 1997’de İl Emniyet Müdürü olarak atandı. Gittiği her ilde kendinden söz ettiren Okan kısa zamanda Diyarbakırlıların sevgilisi oldu.

“MASA BAŞINDA OTURAN POLİS İSTEMİYORUM”

Polis ile Diyarbakır halkını kucaklaştırmayı başaran Okkan “Masa başında görev yapan polis istemiyorum” diyerek polisleri Diyarbakır halkının huzuru için sokaklara çıkardı. Polislere halka nazik davranması konusunda emirler verdi. Görev yaptığı süre boyunca Diyarbakırspor’la da yakından ilgilenen Şehit Emniyet Müdürü, Diyarbakırspor’un her attığı gol sonrası futbolcularla kucaklaşıyordu.

“3310 ŞEHİT OLDU”

Halk tarafından Gaffar Okkan 24 Ocak 2001 tarihinde akşam saatlerinde Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nden valilik binasına arabasıyla geçmek için harekete geçmişken pusuya düşürülerek şehit edildi. Ölüm haberi Okkan’ın görev kodu olan “3310 şehit oldu” şeklinde duyuruldu.

Okkan’ın ölümünün ardından Diyarbakır yasa büründü, kepenkler kapatıldı, cenaze törenine yüzbinlerce vatandaş katıldı. Halk cenaze alanını “Gaffar Okkan’a uzanan eller kırılsın, Katillerden hesap sorulsun” sesleriyle inletti.

Şehit edilmesinin ardından 21 yıl geçen Ali Gaffar Okan hala unutulmadı. “3310’dan tüm birimlere… Ben Ali Gaffar Okan… Bu size ilk ve son uyarımdır. Diyarbakır halkına eziyet edeni yakarım” sözleriyle de tanınan Okkan bugün mezarı başında anılacak. Okkan için sosyal medyada da anma mesajları paylaşılıyor.