Ali Erbaş 7 yılda 42 ülke gezdi, Anıtkabir’in önünden bile geçmedi

Yayın tarihi: 1 Eylül 2024 Pazar 8:55 am - Güncelleme: 1 Eylül 2024 Pazar 8:55 am

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına katılmadı. 7 yıldır 42 ülkeyi ziyaret eden Erbaş, dünyanın çevresini 13 kez dolaşacak kadar yol yaptı ancak Anıtkabir’e bir kez bile uğramadı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Diyanet İşleri’nin Başkanı Ali Erbaş, 7 yıldır tam 42 ülkeyi ziyaret etti. Erbaş 507 bin 600 kilometre gitti, dünyanın çevresini 13 kez dolaşacak kadar yol yaptı ancak Anıtkabir’e bir kez bile uğramadı.

30 AĞUSTOS’DA DA KATILMADI

Erbaş, son olarak Atatürk’ün önderliğinde kazanılan büyük zaferin yıldönümünde 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları için AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yer aldığı Anıtkabir’deki resmi törene katılmadı.

CUMA HUTBESİ’NDE ATATÜRK’E YER VERİLMEDİ

Cuma hutbesinde Ulu Önder’e yine yer vermeyen Erbaş, göreve geldiğinden bu yana 7 yıldır, makamının olduğu Dumlupınar Bulvarına 7.2 kilometre uzaklıktaki Anıtkabir’e hiç gitmedi. Ancak 507 bin 600 kilometre kat edip dünyanın çevresini 13 kez dolaştı. Ay’a gidip gelecek biçimde 42 ülkeyi gezerek, Evliya Çelebi’yi bile geçti.

DİYANET’İ ATATÜRK KURDU

Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre, Atatürk tarafından hilafetin kaldırıldığı 3 Mart 1924 tarihinde kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı koltuğunda oturan Erbaş, 18 Eylül 2017’de göreve gelince de diğer üst düzey bürokrat ve bakanların aksine Anıtkabir’e gitmedi. Bu süreçte 7 yılda 15 kez Suudi Arabistan’a gitti. Cibuti’den Japonya’ya, Rusya’dan Gana’ya kadar dolaşmadığı ülke kalmadı. Toplamda 42 farklı ülkeye giden Ali Erbaş bu ziyaretlerini tek başına da yapmadı.. 100’e yakın yurtdışı seyahati gerçekleştiren Erbaş’ın gezilerine özel fotoğrafçısı ve korumaları da yer aldı. Birçok ziyareti kalabalık heyetlerle gerçekleştirdi. Bazı gezilerinde eşi Seher Erbaş da katıldı. Erbaş, lüks makam araçları, 5 yıldızlı otellerde düzenlenen toplantı ve konaklamalar ile de tartışma konusu oldu.

7 YILDA 42 ÜLKE GEZDİ

Diyanet İşyeri Başkanı Ali Erbaş’ın görevi süresi boyunca yurt dışı gezilerini en çok de Suudi Arabistan’a yaptı. 15 kez bu ülkeye giden Erbaş’ın seyat ettiği diğer ülkeler şöyle: Almanya, ABD, Arnavutluk, Avustralya, Azerbaycan, Bangladeş, Belçika, Belarus, BAE, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cibuti, Danimarka, Fransa, Gana, Hırvatistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İran, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Karadağ, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Kıbrıs, Makedonya, Norveç, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Sırbistan, Suudi Arabistan, Ürdün, Vatikan, Yeni Zelanda, Yunanistan.

FERİBOT TAHSİS EDİLDİ YURTTAŞLAR İSYAN ETTİ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 29 Ağustos’ta cami temel atma töreni için Tunceli’ye gitti. İl Jandarma Komutanlığı’nda düzenlenen cami temel atma töreninde “Sadece ibadet ve eğitim için değil her zaman vatanımızın zorda kaldığı durumlarda camilerimiz bizim hep sığınağımız olmuş” dedi. Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Kenan Peker, Jandarma Komutanı Tuğgeneral Bülent Baykal ve Emniyet Müdürü Hakan Duman’ın da katıldığı törenin ardından Erbaş kentten ayrılmak için Pertek ilçesindeki feribotu kullandı. AKP’li Pertek Belediyesi feribotu Ali Erbaş için tahsis edince Elazığ’a geçmek için tek ulaşım yolu olan feribot önünde kuyruk oluştu. Elazığ yönünden gelip Tunceli merkez yönüne gitmek isteyen araçlar da feribottan indirilmedi. Ali Erbaş’ı bekleyen vatandaşlar yaşananlara tepki gösterdi. Vatandaşlar “Araçlar bekletildi. Bizim hastamız, işimiz var ama bunların keyfini bekledik. Erbaş kendini din adamı görüyor ancak bu yaşananlar kendisini halkın üstünde gördüğünü gösteriyor. Halkın arasına karışmaktan çekiniyor” dedi.

PAPA, ATATÜRK’ÜN EŞYALARINI VE SİLAHLARINI İNCELEMİŞTİ

Erbaş Anıtkabir’in yanından bile geçmezken 2014 ve 2022’de Türkiye’ye gelen Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus’un ilk durağı Anıtkabir olmuştu. Papa Anıtkabir’e kırmızı beyaz karanfillerle hazırlanmış ve üzerinde İngilizce “Pope Francis” yazan çelengi bıraktıktan sonra geri geri giderek yaklaşık bir dakika anıtmezar önünde bekleyip dua etti. Saygı duruşunun ardından Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Papa, özel deftere duygularını yazıp imzaladı. Papa Franciscus, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazmıştı: “Dileğim odur ki iki kıta arasındaki doğal bir köprü olan Türkiye, sadece yolların kesişme noktası değil aynı zamanda tüm kültür, etnisite ve dinlere mensup kadın ve erkekler için diyalog ve birlikte yaşadıkları bir nokta olur.” Daha sonra Atatürk’ün eşyalarının ve silahlarının bulunduğu müze bölümüne giden Papa Franciscus, gezdiği müzede yetkililerden de bilgi aldı.

İmamoğlu’ndan Atatürk’ün adını hutbede okutmayan Ali Erbaş’a: Resmen gasp etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına katılmadı. 7 yıldır 42 ülkeyi ziyaret eden Erbaş, dünyanın çevresini 13 kez dolaşacak kadar yol yaptı ancak Anıtkabir’e bir kez bile uğramadı.

Kaynak: Sözcü