Ali Babacan: 17-25 Aralık dosyaları tekrar incelensin

Yayın tarihi: 7 Temmuz 2020 Salı 9:40 pm - Güncelleme: 8 Temmuz 2020 Çarşamba 1:55 pm

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan “Mecbur kalınmadıkça erken seçim olabileceğini düşünmüyorum” dedi.

Medyascope’ta Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtlayan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan “Erdoğan’ın erken seçim konusunda nasıl bir planı olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusuna “Erken seçim olabilmesi için iki durumun olması gerekir. Devlet Bahçeli’nin desteğini çekmesi gerekir. Bir de sosyal, siyasal ve ekonomik şartların zorlaması gerekir” dedi.

Seçim kararının Cumhurbaşkanlığı ve TBMM tarafından alınabileceğini belirten Babacan şöyle konuştu:

“31 Mart yerel seçimleri AK Parti açısından kötü bir şekilde sonuçlandı. Herhangi bir seçimde benzer bir çalışmayla muhalefet partilerinin etkili olma ihtimali gerçek. Mecbur kalmadıkça zorunlu kalmadıkça erken seçim olabileceğini düşünmüyorum. Bunun olabilmesi için iki şeyin söz konusu olması gerekiyor. İktidar ortağının desteğini yani Bahçeli’nin desteğini çekmesi. Bunun olup olmayacağını öngörmek zor. Ülkedeki şartlarının yönetilemez olması. Sosyal siyasal ve ekonomik şartların zorlaması yani iktidarın meşruiyetini kaybetmesi.”

Babacan, Kılıçdaroğlu ve Akşener’in erken seçim söz konusu olduğunda milletvekili verebileceği yönündeki soruyla ilgili de “Bu konuda bir gündemimiz yok. Olağanüstü bir durum olursa o zaman konuşulur” diye kaydetti.

17-25 Aralık yolsuzluk iddiaları süreciyle ilgili soruyu da yanıtlayan Babacan “Yargı ve polis teşkilatına nüfuz etmiş bir grubun belli dosyaları uzun zamanca bekleterek o günkü iktidara yönelik minik bir darbe teşebbüsüydü. Ancak o dosyaların bir noktada tekrar incelenmesinde de bir fayda görürüm doğrusu” diye konuştu.

ALKOLLÜ İÇKİLERDEKİ VERGİ KOPMUŞ GİTMİŞ DURUMDA

Yeni gelen Özel Tüketim Vergileriyle (ÖTV) ilgili soruyu da yanıtlayan Babacan “Alkollü içkilerdeki vergi kopmuş gitmiş durumda, kabul edilebilir değil. Komşularımızda yarı fiyatına, üçte bir fiyatına alkol satılıyor. Türkiye’de bu vergilerin yüksek olması kaçakçılığı doğuruyor” dedi.

Dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemoğlu’nun DEVA Parti’sinde yer alıp almayacağı yönündeki soruyla ilgili Babacan “Daron beyle partimizi kuruluşunda önce bir araya geldik. Parti taslağımızı gönderdim. Görüşlerini büyük bölümünü de parti programımıza nakşettik. Onun kuvvetli olduğu alan bilim dünyasıdır. Bize de çalışmalarımız konusunda destek veriyor” diye kaydetti.

Enflasyon rakamlarının tartışmalı olduğunu ifade eden Babacan “İnsanlara yüzde 12 enflasyonu anlatamazsınız. Bu kadar krizden bahsedeceğiz. Sanayi üretim kapasitesi düşecek ama işsizlik azaldı diyeceksiniz. Böyle bir şey olabilir mi?” dedi.

GÜÇ KULLANIMI

Güç kullanılan makamların, hele hele bu devlet gücüyse bunun süreyle ve yasayla sınırlaması gerekiyor diyen Babacan, 3 dönem kuralının AK Parti’de işletilemediğini, mutlak gücün mutlak olarak yozlaştırdığını belirtti.