Ali Babacan’dan Erdoğan’a ‘Ayşe Buğra’ tepkisi: Zihniyet sorunu var

Yayın tarihi: 6 Şubat 2021 Cumartesi 3:03 pm - Güncelleme: 6 Şubat 2021 Cumartesi 3:07 pm

DEVA Genel Başkanı Ali Babacan, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Prof. Dr. Ayşe Buğra’ya için kullandığı ‘Kavala’nın karısı’ ifadesine tepki gösterdi. Babacan, “Bu ülkenin kadınlarına herkesin saygılı olması lazım. 36 yıldır Boğaziçi Üniversitesi’nin en sevilen hocalarından biri. Kimliksizleştirme sorunu var burada. Kadını bir birey olarak görmeme… Zihniyet sorunu var burada” dedi.

Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş’ın sorularını yanıtlayan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, AKP iktidarının Boğaziçi Üniversitesi’ne yönelik tutumuyla ilgili, “Rektör ataması ve gösterilerle ilgili hükümetin katı ve aşırı tutumu bizi açıkçası üzdü ve ağrımıza gitti” diye konuştu.

Babacan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Boğaziçi Üniversitesi kökleri 150 sene önce dayanan çok önemli bir üniversitemiz. Rektör ataması ve gösterilerle ilgili hükümetin katı ve aşırı tutumu bizi açıkçası üzdü ve ağrımıza gitti. Böylesine bir eğitim kurumunda böyle olayların yaşanması, hükümetin, hükümet ortaklarının aldığı tavır üzücü ve kaygı verici.

“TORUNLARI YAŞINDAKİ GENÇLERLE UĞRAŞIYORLAR”

Hükümetin iki ortağı neredeyse torunları yaşındaki gençlerle uğraşıyorlar, ‘terörist’ diyorlar. Bizim parti kurucularımız iki tane Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi arkadaşımız var. Onlarda bu gösterilerde yer aldılar ama DEVA Partili kimlikleriyle değil öğrenci kimlikleri ile yer aldılar. Olayların en ileriye gitti gece yine Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi arkadaşımız, gerçekten üniversite öğrencisi olanlar için Vatan Emniyeti’nde hukuki destek verdiler.

“KARŞIT TARAF ÜZERİNDEN SİYASET ÜRETMEK”

Biz bunu siyasi alan olarak görmedik. Hak ve özgürlük alanı olarak gördük. Burada gerçekten hükümetin arayıp da bulamadığı bir tablo aslında. Hükümet düşman ve karşıt taraflar üzerinden besleniyor. Ülkenin hiçbir sorununa çözüm bulamadıkları için karşıt taraflar üzerinden siyaset üretiyorlar.

“TAHRİK EDİCİ KARAR”

Son kararı açıkçası ben oldukça tahrik edici bir karar olarak görüyorum. Öğrenciler ve hocaların ciddi bir rahatsızlığı var. Zaten eylemler oldu bugüne kadar ama bundan sonra daha yaratıcı bir pozisyona geçmeleri gerekiyor sanırım. Niteliğin değişmesi daha faydalı olur gibi bir kanaatimiz var. Daha sakin bir döneme geçerken Boğaziçi Üniversitesi açısından böyle bir karar adeta durumu alevlendirmeyi sağlayabilir. Hem öğrencilerimizin hem öğretim üyelerinin tahriğe kapılmaması lazım. Bir sıradanlaştırma çabası görüyoruz. Şehir Üniversitesi’nde de aynısını yaptılar. Kapattılar, yerle bir ettiler.

“PES ETMEMEK LAZIM AMA…”

Tam kontrol edemiyorsam, köklü bir geleneği ve kültürü varsa o kurumu önce bir sıradanlaştırma çabası var. İki bölüm açılmasında yeni hoca ihtiyacı olacak ve muhtemelen benzer profilde insanlar oralarda görevlendirilecek. Arkasındaki oyun planını görmek lazım. Pes etmemek lazım ama eylemlerin başka tür olaylara evrilmesini önlemek lazım. Bu olaylar üzerinden hükümetin kamuoyunu istismar edip, kendi çevresinde kenetlememesi lazım. Eğer azınlık olarak nitelendirilecek bir kitle ise bana buradan oy gelir mi gelmez mi diye bakıyor. Ancak negatiflikler, düşmanlıklar üzerinden seçmeni etrafında tutmaya çalışıyor. Cuma namazı çıkışı “Benim de istifa etmemi isteyecekler” neredeyse diyor aynı gün sosyal medyada istifa etme kampanyası başlıyor. Bu büyük propagandayı görmek lazım. Ülkem adına üzülüyorum.

“İŞSİZLİK İLE MÜCADELE EDİN”

Ülkenin bir numaralı gündemi işsizlik, yoksulluk ama biz bunları konuşuyoruz. Ülkenin asıl ağır sorunlarının üzerini örtmek için ilgiyi başka yere çekiyorlar buna kimsenin düşmemesi lazım. Gerçek gündemine dönmesi lazım. Kendilerine düşman arıyorlarsa “İşsizlik” karşılarına alsınlar. Hükümete çağrı yapıyorum. Düşman arıyorsanız işsizlik, yoksulluk ile mücadelede edin.

“OĞUZHAN AYGÖREN AÇIKLAMASI”

Oğuzhan bey görevlendirmeden bir gün önce rektör ile konuşuyor. Rektör bey bu konuyu somutlaştırarak kendisine soruyor. Oğuzhan beyin de cevabı “Şu anda böyle bir görevlendirme doğru değil, benim zaten bir görevim var. Böyle bir görevlendirmeye gerek yok, yanlış olur” diyor. Ertesi gün buna rağmen rektör o görevlendirmeyi yapıyor ve hemen de medyaya veriliyor. Oğuzhan bey o gece aradı. “Ben kabul etmedim, buna rağmen görevlendirme yapılmış” dedi ve uzunca bir açıklama kaleme aldı. Tabii bu süreç içinde kendi parti içimizden de tepkiler geldi. Oğuzhan beyi de arayanlar oldu. Kendi bilgisi dışında olduğunu zaten kendisi de açıkladı. İnsanlar doğru olduğuna inanamadı ama bir tereddüt yaşandı.

Prof. Ayşe Buğra’dan Erdoğan’a yanıt: Esefle karşılıyorum

ERDOĞAN’A ‘KAVALA’NIN KARISI’ TEPKİSİ

Şu ifade çok üzücü. Bu ülkenin kadınlarına herkesin saygılı olması lazım. “Kavala’nın karısı” ifadesi. 36 yıldır Boğaziçi Üniversitesi’nin en sevilen hocalarından biri. Kimliksizleştirme sorunu var burada. Kadını bir birey olarak görmeme… Zihniyet sorunu var burada. Bu ülkenin temel problemi ülkeyi yönetenlerin zihniyetidir. O zihniyet değişmeden bu ülkenin hiçbir sorununu çözemezsiniz. 2021 yılının dünyası ve Türkiye’sindeyiz. Böyle bir şeyi kabul edemeyiz.

“O SAATLERDE DURUŞMA DEVAM EDİYORDU”

İlginçtir o ifadeyi kullandığı saatlerde duruşma devam ediyordu, zamanlamaya bakın. Osman Kavala duruşması devam ederken bir ülkenin cumhurbaşkanı yargılamayı direkt etkileyecek bir açıklamada bulunuyor. Hani yargı bağımsızlığı? Taraflı ve partili cumhurbaşkanı olması.

Erdoğan’dan Boğaziçi açıklaması: Yürekleri yetse cumhurbaşkanı da istifa diyecekler