Ali Babacan: Vaka sayısı Bilim Kurulu’ndan saklanıyor

Yayın tarihi: 1 Aralık 2020 Salı 5:28 pm - Güncelleme: 1 Aralık 2020 Salı 5:35 pm

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı ile bir araya gelen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Vaka sayılarının Bilim Kurulu’ndan bile saklandığı bir acı reçete ile karşı karşıyayız” iddiasını ortaya attı. Fincancı ise, günlük paylaşılan verilerle ilgili kuşkular olduğunu belirterek, “Şu an günlük vaka sayısı 60 bin civarında, yani açıklananın iki katı” açıklamasını yaptı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Babacan, “Vaka sayılarının Bilim Kurulu’ndan bile saklandığı bir acı reçete ile karşı karşıyayız. Bizim buradan hükümete çağrımız lütfen insanları dinleyiniz. Muhalefet partileri ve meslek örgütleri de bu ülkenin iyiliği için çalışıyor” ifadesini kullandı.

Babacan, AKP’ye, “Bizim buradan hükümete çağrımız lütfen insanları dinleyiniz” çağrısında bulundu.

“KÜRT SORUNUNU KÜRT VATANDAŞLARIMIZA SORMAK LAZIM”

Babacan, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kürt sorunu yoktur” açıklamasını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Eğer bu ülkede Kürt sorunu var mı yok mu diye öğrenmek istiyorsak önce bu ülkedeki Kürt vatandaşlarımıza sormamız lazım. Hükümetin tek taraflı değerlendirmesi sorunu ortadan kaldırmıyor. Şu anda geldiğimiz noktada bu sorun tekrar alevlenmiş durumdu. Vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerle alakalı ciddi sıkıntılar var. İnsan olmaktan kaynaklanan hakların olduğu gibi tanınması lazım ve şu an bu yapılmıyor.”

“İŞE ALIMLARDA, TERFİLERDE ÇOK CİDDİ BİR AYRIM VAR”

“İşe alımlarda, terfilerde vatandaşlar arasında çok ciddi bir ayrım var. Türkiye’de çok sayıda insan hakları örgütü var. Türkiye’nin AİHM başta olmak üzere pek çok uluslararası kurumlarda bir insan hakları sicili var. AİHM kurulduğundan bu yana Türkiye ile ilgili toplam 256 ihlal kararı vermiş. Hemen arkamızdaki ülke Rusya.”

“BU TÜR YÖNETİMLERİN BİR DÜŞMANA İHTİYACI VAR”

“Bunu hükümete söylediğinizde herkesi düşman ilan etmeye hazır olduğunu görüyoruz. Bu tür yönetimlerin bir düşmana ihtiyacı var. Aksi halde kendi başarısızlıklarının üzerini örtecek bir yol bulamıyorlar.”

FİNCANCI: GÜNLÜK VAKA SAYISI AÇIKLANANIN İKİ KATI

TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı ise, “Hazinenin imkanları, yedek akçesi tüketilmiş bir durumda olduğu için esnafa doğrudan destek yapılmıyor. Hükümete çağrımız muhalefeti, meslek örgütleri bu ülkenin iyiliğini istiyor. Omuz omuza çalışmalıyız” dedi. TTB Başkanı Financı ise, “Biz tam kapanma önerdik iki hafta önce, insanların gelir kayıpları giderilerek kapanmalı. Şu an günlük vaka sayısı 60 bin civarında, yani açıklananın iki katı. Türkiye salgınla baş edememiştir. Salgın yönetimi değil algı yönetimi vardır” diye konuştu.

Fincancı, günlük paylaşılan verilerle ilgili kuşkular olduğunu belirterek, “Hasta sayısı ile zatürre rakamlarını kıyaslayınca rakamların vahimliğini görüyoruz. Acillerde yoğun bakım yatağı kalmadı. İnsanlar sağlık hizmetine ulaşamaz geldi. Şu an günlük vaka sayısı 60 bin civarında, yani açıklananın iki katı. Türkiye salgınla baş edememiştir. Salgın yönetimi değil algı yönetimi vardır” ifadesini kullandı.

Fincancı’nın açıklamaları şöyle:

“Biz tam kapanma önerdik iki hafta önce, insanların gelir kayıpları giderilerek kapanmalı. Aile şiddetin ev içi şiddetin nasıl arttığını gördük. Sosyal devlet çerçevesinde tüm sağlık alanı tüm sosyal düzenlemeyi yapmazsanız salgınla baş edemezsiniz.

Salgın sadece bir sağlık sorunu değil. Eklenen eşitsizliklerle kocaman bir alanı kaplıyor. Salgınla mücadele ederken eşitsizliğe karşı da mücadele etmek zorundayız.

Kapattığınız iş yerleri ile onları yalnız bırakırsanız geçimleri için destek sunmazsanız sadece salgından etkilenmiyor, hastalık ve hastalığın ortaya çıkardı hasarlar daha kalıcı oluyor. İnsan yaşamını koruma yükümlülüğümüz var. Bu bizim anayasal sorumluluğumuz.”