Alevilik Almanya’da ‘En üst seviyede inanç grubu’ olarak tanındı

Yayın tarihi: 11 Aralık 2020 Cuma 9:45 am - Güncelleme: 11 Aralık 2020 Cuma 9:45 am

Almanya’da Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Parlamentosu, Aleviliği bir inanç grubu, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’na (AABF) kamu kurumu statüsü veren kararı oy birliğiyle onadı. Karar geniş haklar sağlıyor.

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Parlamentosu, bir süre önce gündeme getirilen Aleviliğin en üst seviyede bir inanç grubu olarak tanıdı.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’na (AABF) da bir kamu kurumu statüsü verildi. İlgili kararlar bugün yapılan toplantıda oy birliğiyle onadı.

Görüş veren Alevi temsilcileri, alınacak kararın Alevi tarihinde bir ilk olacağını söylemişti.

 

Independent Türkçe’den Ali Kemal Erdem’in haberine göre, Türkiye saatiyle sabah 11.30, Almanya saatiyle 13.30’da gerçekleşen toplantının ardından alınan kararla ilgili AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat, açıklamada bulundu.

Aynı zamanda Avrupa Aleviler Konfederasyonu Eşit Başkanı olarak da görev yapan Mat, alınan kararların geniş haklar sağladığını söyledi.

“KİLİSELER HANGİ HAKLARA SAHİPSE BİZDE ONLARA SAHİP OLDUK”

Parlamentonda grubu bulunan bütün partilerin oy birliği ile statüye onay verdiğini belirten Mat, alınan kararın Aleviler adına getirileriyle ilgili şunları ifade etti:

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu, yaklaşık 30 yıl önce bir dernek olarak kuruldu. Ardından Almanya’da Aleviler kendine özgü bir inanç topluluğu olarak kabul edildi. Bugün de Aleviler, Almanya’da bir inanç topluluğunun alabileceği en üst statü olan kamu tüzel kişilik statüsünü elde etti. Bunun üzerinde bir hak görünmüyor. Bu hak ile Almanya’da bir kamu kurumu olduk. Devlet ile göz hizasındayız. Daha bağımsız ve daha özgür faaliyetlerimiz olacak. Almanya’da kiliseler hangi haklara ve yetkilere sahipse biz de o haklara sahip olduk.

 

Bu hakkın Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’na verildiğini ve böylece Alman devleti nezdinde federasyonun bir nevi ülkedeki Alevilerin temsilcisi olarak kabul edildiğini kaydeden Mat, “Bir kamu kurumu gibi olduk. Kiliseler diyelim ki hastane ve çocuk yuvası açıyorlar, üniversite kurabiliyorlar. Biz de o haklara sahip olduk. Kapsamlı bir karar, birçok hakkı içeriyor” diye konuştu.

 

Vardıkları sonuçtan dolayı gururlu olduklarını belirten Mat, duygularını şöyle aktardı:

60 yıl önce buraya işçi olarak geldik. Gurbet diye geldiğimiz bu ülke vatanımız oldu. Bu yeni vatanımızda haklarımızın, özgürlüğümüzün, inancımızın, yolumuzun kabul edilmesi ve aynı zamanda bunların Anayasal güvenceye alınmasından dolayı mutluyuz. Bu ülkenin parçası olmaktan gurur duyuyoruz.

“KARAR EMSAL NİTELİĞİNDE”

Alınan kararın emsal niteliğinde olduğunu söyleyen Mat, “Önümüzdeki aydan itibaren diğer eyaletlerin de aynı hakları kabul etmesi için müracaatlara başlayacağız. Bu noktada bir sorun görünmüyor. Aynı hakları onlar da kabul edecektir” ifadelerini kullandı.

“AYNI HAKLAR, TÜRKİYE’DEKİ ALEVİLERE DE VERİLMELİ”

Söz konusu gelişmenin öncesinde veya sonrasında Türk makamlardan bilgi almak veya tebrik amaçlı kendilerine dönüş olmadığını söyleyen Mat, “Bizi tebrik etmelerini değil, aynı hakların Türkiye’de yaşayan Aleviler için de benzer kararlar alınmasını ve hakların verilmesini talep ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.