Alevilere ‘kanı bozuk’ diyen CHP’li adaya Alevilerden tepki

Yayın tarihi: 20 Aralık 2018 Perşembe 8:39 am - Güncelleme: 20 Aralık 2018 Perşembe 8:39 am

CHP Maltepe Belediye Başkan Aday Adayı And Kızılay, Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları ve Türk Kızılayı Maltepe Şubesi işbirliğinde düzenlenen Kan Bağışı Kampanyası’nın sosyal medya hesabı paylaşımlarına yaptığı Alevilere hakaret içeren paylaşımlarla yurttaşların tepkisini topladı. And Kızılay tarafından Alevi yurttaşları kast ederek yapılan “Bizler zaten bunların kirli kanlarını kabul etmeyiz” yorumu üzerine Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Merkezi açıklama yaptı.

İleri Haberin aktardığı habere göre, kan bağışı yapan ve birçoğu Alevi olan yurttaşların yer aldığı fotoğraf paylaşımına yorum yapan, CHP Maltepe Belediye Başkan aday adayı And Kızılay, paylaştığı yorumda “Dergah dostum diyerek birilerine destek verenleri Maltepe’ye ifşa edeceğiz. Maltepe’den kovacağız. Biz onların pis kanlarını istemiyoruz” diyerek nefret suçu işledi. And Kızılay, gelen yoğun tepkiler sonucunda yorumunu silmek zorunda kaldı.

And Kızılay tarafından yorum yapılan fotoğraf

 

PSAKD’DEN AÇIKLAMA: 

Yapılan nefret içerikli paylaşıma ilişkin PSAKD Genel Merkezi’nden de bir açıklama geldi. Yapılan paylaşımı son derece insanlık dışı, kindar ve faşizan olarak değerlendiren PSAKD, yapılan açıklamada “‘Bozuk düzende sağlam çark olmaz’ şiarıyla yolumuzun değerleri için gerekli takip yapılacak ve Alevi toplumun onuru için mücadele edilecektir” ifadelerini kullandı.

İstanbul’un Maltepe ilçesinde yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Belediye Başkanlığı’na aday adayı olan H. And Kızılay, CHP Kadın Kolları ve Türk Kızılayı Maltepe Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği kan bağışı çalışması ile ilgili sosyal medya hesabındaki paylaşımın altına son derece insanlık dışı, kindar ve faşizan içerikli yorum ile gündeme geldi.

Maltepe’de gerçekleştirilen ilgili kan bağışı çalışmasına destekte bulunan ve birçoğu Alevi vatandaşların olduğu resimlerin sosyal medyada yayınlanmasının akabinde paylaşımın altına CHP Maltepe Belediye Başkan Aday Adayı: “Bu arkadaşlar herkese kan vermez. Kime niye vermediklerini zamanı gelince Maltepelilere anlatacağım. Maltepeliler benim saf, dürüst düşüncelerimi bilir. Bu ahlaksızları da bilir. Bizler zaten bunların kirli kanlarını kabul etmeyiz” şeklinde son derece nefret içerikli yorum yazmakla kalmayıp bir vatandaşın yorumundan sonra da: “Dergah dostum diye birilerine destek veren veya bütün Sünnileri öldürseler umurum olmaz diyenleri onların arkadaşlarını Maltepe’ye ifşa edeceğiz. Sen de bunları görüp sessiz kalıyorsan diyecek bir şey yok Şener, Allah yardımcın olsun. Hırsızları, iş takipçilerini Maltepe’den kovacağız” şeklinde yorum yazarak bilincinde ve yüreğinde biriktirdiği Alevi düşmanlığını ve Alevilere karşı çirkin düşüncelerini dile getirmiş oldu.

ÖZRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK

Konuyla ilgili haberdar olan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkez yöneticilerinden Örgütlenme Sekreteri İsmail Ay, Alevi kimliğinin savunuculuğu ile birlikte Alevi toplumunun sesi ve temsilcisi olması sorumluluğuyla CHP Maltepe İlçe Başkanı Engin Özkan’ı arayarak H. And Kızılay’ın yazmış olduğu nefret suçu teşkil eden çirkin yorumlarını silmesi ve Alevilerden özür dileme ve gönül alma mahiyetinde And Kızılay’ın uyarılmasını talep etti. Bu görüşmeden sonra kan bağışı ile ilgili sosyal medyada paylaşılan fotoğrafın altına yazılmış yorumları silen H. And Kızılay’dan özrü kabahatinden beter mahiyetinde bir savunma geldi. And Kızılay: Hazreti Ali’nin ‘Şahsınıza fenalık eden bir düşmanı affediniz. Lakin vatanınıza ve milletinize fenalık eden bir kimseyi asla affetmeyiniz’ sözü ile yorumlarına başlayıp daha da çirkin ifadelerde bulunarak kindarlığına devam etmiştir. H. And Kızılay’ın sosyal medya paylaşımları ile ilgili CHP yöneticileri ile görüşülmüş ve ilgileneceklerine dair bilgi alınmıştır.

‘CHP MALTEPE İLÇE BAŞKANI KIZILAY’IN AVUKATLIĞINI YAPIYOR’

Kerbela’dan günümüze her türlü katliam, sürgün, iftira, saldırı ve ötekileştirme politikalarına maruz kalan Aleviler Hünkar’ın ‘ncinsen de incitme’ düsturu ile hareket etmiş, Anadolu’da, Mezopotamya’da, Balkanlar’da, Ortadoğu’da ve dünyanın diğer ülkelerinde birlikte yaşadığı tüm halklara ve inançlara saygı ile yaklaşmış, sofrasını ve yüreğini açmıştır. İnancının temellerinde ırkçılık, cinsiyetçilik, bölgecilik, türcülük ve hatta mevki – makam dahi yer almayan ve tüm varlıkları kendinden bir parça görüp dinini sevgi, mezhebini vicdan kabul eden Alevilere karşı CHP Maltepe Belediye Başkan Aday Adayı H. And Kızılay’ın kindar yorumları, CHP Maltepe İlçe Başkanı Engin Özkan’ın duyarsız, tepkisizliği bir yana ırkçı paylaşımda bulunan, insanlıktan nasibini almamış malum aday adayının avukatlığını üstlenmişcesine bir tavır sergilemiştir.

CHP İstanbul İl yönetimi de maalesef ki bu şahsı tedbirli disipline sevk edip gereken cezayı vermesi gerekirken sessiz kalarak, bu söylemleri destekler bir tavır sergilemiştir. Aleviler açısından onur kırıcı ve talihsizdir. Aleviler açısından değeri önemli olan Şahı Merdan Ali’ye ait bir sözle konuya girip savunma yapmaya çalışan And Kızılay Hazreti Ali vurgusuyla ‘Ali’yi sevmek Alevilikse ben de Aleviyim’ anlayışına göz kırparak milliyetçi, mukadderatcı, faşizan geleneğin tohumlarını bilinçaltında taşıdığını da işaret etmiştir.

Pir Sultan Abdal’ın dediği gibi ‘Bozuk düzende sağlam çark olmaz’ şiarıyla yolumuzun değerleri için gerekli takip yapılacak ve Alevi toplumun onuru için mücadele edilecektir.