Aleviler hakkında skandal ifadeler kullanan Pınar Fidan’ın ifadesi ortaya çıktı

Yayın tarihi: 19 Mart 2020 Perşembe 4:54 pm - Güncelleme: 19 Mart 2020 Perşembe 8:32 pm

“Tuz-Biber” adlı stand-up gösterisinde Alevi vatandaşlar ve Madımak Katliamı hakkında kullandığı ifadeler nedeniyle Pınar Fidan hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından  soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında ifade veren Fidan, savunmasında kendisinin de Alevi olduğunu söyledi.

 

Tuz-Biber adlı stand-up gösterisinde sahneye çıkan ve Alevi vatandaşlar ve Madımak Oteli’nde yakılan sanatçı ve aydınları akla getiren “Toplayıp hepsini bir otele tıkıp yakabilirsin. Geçmişte örnekleri var” diyen Pınar Fidan hakkında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Aleviler hakkında skandal sözler: ‘Hepsini bir otele tıkıp yakabilirsin’

AA’nın haberine göre; Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı olayın çok yönlü soruşturulması için talimat verdi. Soruşturma kapsamında komedyen Pınar Fidan, ifade için emniyete çağrıldı. Fidan, avukatıyla birlikte Kadıköy Güvenlk Büro Amirliği’ne gelerek ifade verdi.

Pınar Fidan, ifadesinin alınmasının ardından emniyetten ayrıldı. Fidan’ın ifadesinde, “Mizah amacıyla söylenen sözler, ben de Aleviyim, öyle bir kastım olamaz” dediği öğrenildi.

Fidan, sosyal medyada yayılan videosuna gelen tepkiler üzerine de “Ben de Aleviyim” diyerek “ofansif mizah yaptığını” söylemişti.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞTU

Tuz Biber isimli stand-up programında Aleviler ile ilgili, “Toplayıp hepsini bir otele tıkıp yakabilirsin. Geçmişte örnekleri var” cümlelerini sarf eden ve binlerce insanın tepkisini çeken Pınar Fidan hakkında CHP Ankara Milletvekili Av. Ali Haydar Hakverdi ile Gaziantep Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Erdem Gökpınar tarafından şikâyette bulunulmuştu.

Hakverdi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na Gökpınar ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıklarına ayrı ayrı Fidan’ın “Hakaret” ve “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik” ile “Suçu ve Suçluyu Övme” suçlarını işlediği öne sürülere suç duyurularında bulunmuştu.

GÖSTERİNİN YAPILDIĞI MEKANDAN ÖZÜR

Bu arada gösterinin yapıldığı Aylak isimli mekan da bir özür metni yayınladı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Geçtiğimiz günlerde mekanımızda sahne alan kişinin gösterisiyle ilgili medyada çıkan olumsuz haberler ve sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine sizleri konuyla ilgili bilgilendirmek istedik. Aylak Bar kurulduğu günden bu yana birçok konser, şiir dinletisi ve farklı sahne performansına ev sahipliği yapan bir mekandır. Bu şekilde gündeme gelmek bizleri derinden üzdü. Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki, genç yeteneklere her zaman kapılarına açan işletmemizin rolü yapılan gösterilere mekân sağlamaktır. Bu gösteriler farklı birçok mekânda sahnelenen gösterilerdir. Gösterilerin içerik üretimi sanatçıların sorumluluğundadır. Bahsi geçen kişinin mekanımızla organik bir bağı yoktur. Bundan sonrasında da herhangi bir bağı olmayacaktır. Yüreği incinen tüm dostlarımızın üzüntüsüne ortağız. Aylak Bar olarak, ayrımcılık yapmadan toplumun her kesiminin her zaman yanındayız ve herkesi sevgiyle kucaklıyoruz.”

KENDİSİNİ BÖYLE SAVUNMUŞTU

Pınar Fidani Tuz Biber isimli stand-up gösterisinde Madımak Katliamı’na da göndermede bulunarak “Toplayıp hepsini bir otele tıkıp yakabilirsin. Geçmişte örnekleri var” ifadelerini kullanmıştı. Tepkiler üzerine Instagram hesabından bir açıklama yapan Fidan, ironi yaptığını belirtmiş, kendisinin de Alevi olduğunu yazmıştı.

Tepkilerin artması üzerine ise Fidan, hesabını kapatmıştı.