Alevi şehidin cenazesine devlet zirvesinden katılan olmadı

Yayın tarihi: 4 Ocak 2020 Cumartesi 11:12 am - Güncelleme: 4 Ocak 2020 Cumartesi 3:30 pm

Piyade Sözleşmeli Er Berkay Işık, 2 Ocak Pençe-3 harekatı kapsamında Irak’ın kuzeyinde Haftanin bölgesinde PKK ile çıkan çatışmada yaşamını yitirdi.

Berkay Işık için bugün öğlen vakti, İkitelli Cemevi’nde cenaze töreni düzenlendi.

Cumhuriyet muhabiri Alican Uludağ’ın Facebook hesabından paylaştığı habere göre ise, törene devletin zirvesinden kimse katılmadı. Sadece AKP’den Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, AKP Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya törende yer aldı.

Uludağ haberinde şu ifadeleri kullandı:

“Ajanslara düşen haber ve görüntülerde ne Cumhurbaşkanı Erdoğan ne de bakanları törende vardı. Devletin zirvesi, törene katılmamayı ‘tercih’ etmişti. Genelkurmay’dan da kimse yoktu.

AKP’den sadece Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, AKP Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya katıldı. Onlar da kadın oldukları için cenaze namazında saf tutamadı.

Devletin zirvesi yerine İstanbul protokolü törendeydi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever, 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuh Köroğlu, İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan oradaydı.

Oysa ajanslara düşen haberlere göre Erdoğan, Ankara’da değil törenin yapıldığı İstanbul’daydı. Önce cuma namazını Üsküdar’daki Hz. Ali Camisi’nde kılan Erdoğan, buradan Karacaahmet Mezarlığı’nda anne ve babasının kabirlerini ziyaret etti. Yani Erdoğan’ın zamanı da vardı.

Erdoğan, buradan Dolmabahçe Sarayı’na geçti ve güvenlik zirvesini toplandı. Zirveye, Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldı.

Haberler gösterdi ki, Erdoğan’ın yanı sıra devletin üst düzey zirvesi de İstanbul’daydı.
Ancak Alevi şehit için düzenenlenen törene ne Erdoğan, ne Hulusi Akar ne de diğer bakanlar katıldı.

Neden olarak iki ihtimal düşünülebilir: Ya törene katılıp protesto edilmekten korktular, ki bu zayıf bir ihtimal…

Ya da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cemevi’nde Alevi Dedesi’nin arkasında şehit için düzenlenen cenaze namazında saf tutmak istemedi. Daha önceki şehit Alevi askerlerin törenlerindeki sahipsizlik akla gelince, bu seçenek ağır basıyor.

Bugün İkitelli Cemevi’nde yaşananlar, AKP’nin Cemevlerine yönelik yıllardır uyguladığı bilinçli inkar politikası ve yok sayma anlayışının bir göstergesiydi belki de…

Öyle anlaşılıyor ki, bu ülkede şehitler de eşit değil…

Yazık…”