Bankaların aldığı ücret ve komisyonlara standart getirildi

Yayın tarihi: 10 Şubat 2020 Pazartesi 10:31 am - Güncelleme: 10 Şubat 2020 Pazartesi 10:42 am

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, bankaların aldığı komisyon ücretlerine sınırlama getirildiğini açıkladı. Buna göre, işlem tutarı bin lira ve altında olması halinde EFT ücretleri, mobilden yapılan işlemlerde 1 lirayı, ATM’den yapılan işlemlerde ise 2 lirayı geçemeyecek. İşlem tutarı bin lira ile 50 bin lira arasında olması halinde ise mobil ücreti 2 lirayı ATM ücreti ise 5 lirayı geçemeyecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Bankaların aldığı ücret ve komisyonlarla ilgili şikayetler vardı. Merkez Bankası ve BDDK, buna standart getirdi” dedi.  Albayrak, Twitter hesabından, bankaların aldığı ücret ve komisyonlara sınırlandırma getiren düzenlemeleri değerlendirdi.

Gittiği her yerde vatandaşlar ve iş dünyasının, bankaların aldığı ücret ve komisyonlarla ilgili şikayetlerde bulunduğuna işaret eden Albayrak, Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesinin (FİKKO) gündemine aldığı konuyla ilgili Merkez Bankası ve BDDK’nin ücret ve komisyonlara standartlar getirdiğini aktardı.

Ticari müşterilerden alınabilecek ücret, masraf ve komisyon sayısının 2 bin 400’den 51’e, finansal tüketiciler için ise 20’den 16’ya indirilerek önemli sınırlamalar getirildiğine dikkati çeken Albayrak, şunları kaydetti:

“Bu sayede vatandaşlarımızın ve özellikle ticari işlem yapanların maliyetlerinde büyük düşüş sağlandı. EFT ücretlerine hem ticari hem de finansal tüketiciler için üst sınır getirildi. 6 ila 850 lira arasında değişen EFT ücretleri 1 ila 100 lira arasında sınırlandırıldı. Her kalemde ücretler 3’te 1 ila 6’da 1 oranlarında düşürüldü. Komisyon, ücret ve masraflarla ilgili yapılan bu önemli düzenlemelerin vatandaşlarımıza ve iş insanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Attığımız her adımda vatandaşlarımızın hukukunu korumaya, maliyetlerini düşürmeye öncelik vermeye devam edeceğiz.”

MOBİLDEN YAPILAN BİN TL ALTINDAKİ EFT ÜCRETLERİ 1 LİRAYI GEÇEMEYECEK

Buna göre, EFT işlemlerinden alınabilecek ücret, işlem tutarının bin TL ve altında olması halinde mobil bankacılık uygulamaları ve internet bankacılığı aracılığıyla yapılan işlemler ile düzenli ödemelerde 1 TL’yi, ATM’den yapılan işlemlerde 2 TL’yi, diğer kanallar ile yapılan işlemlerde ise 5 TL’yi geçemeyecek.

MOBİLDEN YAPILAN 50 BİN TL’YE KADAR OLAN EFT ÜCRETİ 2 LİRAYI GEÇEMEYECEK

İşlem tutarının bin TL ile 50 bin TL arasında olması halinde bu sınırlar sırasıyla 2 TL, 5 TL ve 10 TL olarak, işlem tutarının 50 bin TL üzerinde olması halinde bu sınırlar sırasıyla 25 TL, 50 TL ve 100 TL olarak uygulanacak.