Aladağ yurt yangını davasında karar çıktı

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2022 Salı 1:21 pm - Güncelleme: 31 Mayıs 2022 Salı 1:42 pm

Adana’nın Aladağ ilçesinde, Süleymancılara ait kaçak yurtta 2016 yılında çıkan yangında 11’i çocuk 12 kişinin öldüğü olayla ilgili 18 kişinin yargılandığı davanın istinaf duruşması yapıldı. Mahkeme heyeti sanık İsmail Uğur’a 15 yıl, Cuma Ali Genç’e 13 yıl 9 ay hapis , Mahmut Deniz, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş,Ramazan Keleş, Ramazan Dede’ye 11 yıl 3 ay, Zeki Yılmaz’a ise 4 yıl 2 ay hapis cezası verilmesine karar verdi.

Aladağ’da 29 Kasım 2016’da Süleymancılara ait kaçak bir öğrenci yurdunda çıkan yangında 11’i çocuk 12 kişi yaşamını yştşrmişti. 12 kişinin ölümü, 24 çocuğun yaralanmasıyla ilgili 18 kişinin yargılandığı davanın istinaf duruşması, Adana Bölge Adliye Mahkemesi’nde görüldü.

SANIKLARIN CEZALARI

İstinaf Mahkemesi Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nin sanıklar hakkında verdiği hükmü ortadan kaldırdı. Buna göre, sanık İsmail Uğur’un bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma suçundan neticeten 15 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, sanık Cuma Ali Genç’in bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma suçundan neticeten 13 yıl 9 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, sanıklar Mahmut Deniz, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş,Ramazan Keleş, Ramazan Dede’nin bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma suçundan neticeten 11 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, sanık Zeki Yılmaz’ın taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma suçundan neticeten 4 yıl 2 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.

YANGINDA ÇOCUĞUNU KAYBEDEN BABA KONUŞTU: 6 YIL SONRA BUGÜN SONUÇLANDI

Aladağ yangınında çocuğunu kaybeden Ahmet Yetim, kararın açıklandığı dava duruşması sonrası şöyle konuştu:

“6 yıl sonra bugün sonuçlandı. Bu yavru yalnız benim değil. Yalnız ben kendim için uğraşmadım. Öteki yavruların başına bir şey gelmesin, herkes ayağını denk alsın, attığı adımı bilsin diye biz bu çabayı sürdürüyoruz. Biz yayak yollardan geldik 40 kilometre. Benim köyüme ambulansın çıktığı da yok. Bu 11 yavrunun hesabını adalet kendi kararını kendi versin.”

KİTLE ÖRGÜTLERİ TAKİP ETTİ

Duruşmayı, yangında yaşamını yitiren çocukların ailelerinin yanı sıra CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ve Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ile Türkiye Barolar Birliği, Adana Barosu, CHP Adana İl Başkanlığı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve çok sayıda sivil toplum kuruluşundan temsilci de takip etti.

Yangında çocuklarını kaybeden aileler, duruşma öncesi Adana Bölge Adliye Mahkemesi önünde basın açıklaması yaptı. Aileler, “Adalet mücadelemiz başka canlar yanmasın diyedir. Aladağ’ı unutma, unutturma” yazılı pankart açtı.

Aladağ yurt yangınında mağdur ailelerden duruşma öncesi Can Atalay mesajı