Alaattin Aktaş: Merkez Bankası skora göre metin yazıyor

Yayın tarihi: 15 Nisan 2022 Cuma 10:27 am - Güncelleme: 15 Nisan 2022 Cuma 10:28 am

Alaattin Aktaş bugün yayınlanan yazısında Merkez Bankası‘nın faiz kararını değerlendirdi. Aktaş Merkez Bankası’nın faiz kararı açıklamasını sonuca göre yazdığını söyledi.

Ekonomi yazarı Aktaş, “Ocak, şubat ve marttan sonra nisanda da politika faizinin sabit tutulması yüzde 14’ün şu koşullarda Türkiye için ideal düzey olarak görüldüğünün işareti mi? Yoksa bu orada kalmak, daha önceki indirimlerle tüm dengeler bozulduğu için yeni indirime gidememe, faizi de artıramama çaresizliğinin bir sonucu mu?” diye sordu.

Aktaş, Para Politikası Kurulu’nun ocak, şubat ve mart toplantısından sonra nisan toplantısında da faiz değiştirilmedi. Politika faizi aralıkta belirlenen yüzde 14 düzeyinde en az bir ay daha uygulanacak. Artık hepimiz ezberledik; enflasyonla mücadele denilince aklımıza faiz indirimi geliyor. Dolayısıyla görünürde Merkez Bankası tarafından alınan faizi sabit tutma kararı ‘enflasyonla mücadeleye bir ay daha ara verilmesi’ anlamına geliyor olsa gerek! Geçen yıl 23 Eylül’de yapılan Para Politikası Kurulu toplantısında başlatılan ve dört toplantıda 5 puana ulaşan faiz indirimine dört aydır niye ara verildiğini yorumlamak kolay değil.” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası faizi yine pas geçti

 

Aktaş, yazısını şöyle sürdürdü:

Öyle anlaşılıyor ki faiz indiriminin enflasyonu düşürmediği, hatta tam tersine artırdığı nihayet görüldü. Zaten görülmemesi mümkün mü!

Enflasyonu indirmek için faizi düşürmek çare olmuyorsa, tersini yapıp faiz artırımına mı gitmek gerekir? Belki; ama o konuda da tren kaçtı. Faizi tutup enflasyona yakın bir düzeye çıkarma şansı artık yok. Makas müthiş açılmış durumda çünkü. Belki aşama aşama yapılabilecek olan şu; faizi üçer beşer puan artırmak. Bu yapılır mı; kim bilir, burası Türkiye her an her şey olabilir.

MERKEZ BANKASI’NIN İŞİ ZOR

Zor iş, gerçekten zor! Merkez Bankası’nın işi de zor, Merkez Bankası’nı anlayabilmek de…

Spor yazarı meslektaşlar alınmasın, bir söz var ya “Spor yazarı değil, skor yazarı” diye…

Merkez Bankası da o durumda. Skor, yani faizin ne olacağı bildiriliyor ve Merkez Bankası da oturup o skora göre metni yazıyor, güya değerlendirme yapıyor.

“Efendim metni yüzde kaça göre yazacağız?”

“Sen üç alternatifli yaz; galiba yüzde 14 olacak ama bakarsın 13 ya da 15 de olur, hazırlıksız yakalanmayalım…”

Tamamını okumak için tıklayın.