Akvaryum balıkları araba kullandı

Yayın tarihi: 6 Ocak 2022 Perşembe 12:35 pm - Güncelleme: 6 Ocak 2022 Perşembe 12:35 pm

İsrail’de yapılan bilimsel bir araştırmada, akvaryum balıklarının bir hedefe ulaşma konusunda mekansal duyarlılık ve sürüş yeteneği geliştirebildiğini ortaya çıkardı.

İsrail Ben-Gurion Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bir akvaryum balığına “FOV – Balık Kumandalı Araç” ismini verdikleri cihazı kullanmayı öğrettiklerini ve böylelikle balığın sürüş yeteneği ve mekansal farkındalığının geliştiğinin kanıtlandığını açıkladı.

Bilimsel dergi Behavioral Brain Research’te yayınlanan çalışmaya göre, araştırmacılar balıkları, hareketlerini izleyen bir kamera ve bilgisayar sistemi tarafından yönlendirilen tekerlekli bir aparata bağlı olacak şekilde bir akvaryuma yerleştirdi. Kurulan sistemle, balık akvaryum içerisinde hangi yöne ilerlediyse, aracın da o yönde ilerlemesinin sağlandığı ifade edildi.

Çalışmayla birlikte, genellikle küçük beyin boyutlarıyla ilişkilendirilen balıkların, uyum ve adaptasyon konularında en zeki memelilerle bile benzer hızlarda öğrenebildikleri gösterildi.

KONUM HATALARINI DÜZELTTİLER

Yayınlanan araştırmanın yazarları, Ben-Gurion Üniversitesi Yaşam Bilimleri Bölümü’nden Shachar Givon ve Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nden Matan Samina, deneyle ilgili olarak “Aracı çalıştırabildiler, yeni ortamları keşfedebildiler ve başlangıç noktasından bağımsız olarak hedefe ulaşabildiler. Tüm bunları yaparken de çıkmaz sokaklardan kaçındılar ve konum hatalarını düzelttiler” açıklamasında bulundu.

“Balık beyninde dış ortamın temsil edilme şekli ve kullandığı stratejiler, su ortamında olduğu kadar karasal bir ortamda da başarılı olabilir” diyen yazarlar, “Bu, uzayın ortamlarda temsil edilme biçimindeki evrenselliğe işaret ediyor” dedi.

Yakaladıkları tilkiye işkence yaptılar