Aksaray’da taksi ücretlerine zam! Kısa mesafe ücreti 40 lira oldu

Yayın tarihi: 9 Mayıs 2022 Pazartesi 6:15 pm - Güncelleme: 9 Mayıs 2022 Pazartesi 6:15 pm

Akaryakıt fiyatları sebebiyle Aksaray’da taksimetre ücretlerine zam geldi.  Kentteki taksimetrelerin açılış ücreti 7 liradan 10 liraya, kısa mesafe ücreti 30 liradan 40 liraya, kilometre başına ücret 9 liradan 12 liraya saat başı bekleme ücreti ise 72 liraya yükseldi.

Aksaray Şoförler Otomobilciler ve Nakliyeciler Odası, taksimetre ücretlerine zam yapıldığını açıkladı. Buna göre, açılış ücreti 7 liradan 10 liraya, kısa mesafe 30 liradan 40 liraya, kilometre başına ücret 9 liradan 12 liraya, saat başı bekleme ücreti 72 liraya çıktı. Zamları değerlendiren taksici Özcan Doğan, “30 yıldır bu işi icra ediyorum, gelen yakıt zamları illaki vatandaşı etkilediği gibi bizi de etkiliyor. İş sayım düşüyor, günlük 6 ile 10 arası işe çıkmam gerekirken 5-6 civarında kalıyor” dedi.

“İSTEMEYEREK UYGULUYORUZ”

30 yıldır taksicilik yaptığını belirten Doğan, şunları söyledi:

“Akaryakıt zamlarından vatandaşın olduğu gibi biz de şikayetçiyiz. İndirim oldukça bizde indirim fiyatlarını vatandaşa yansıtırız, ama gerçekten şu anda fiyatlarımız yüksek. Biz de istemeyerek uyguluyoruz. Normalde bize son gelen zam 3 sene önceki zam, 3 senede bir zam alıyoruz. Bu yakıt fiyatının anormal artışından dolayı 6 ay içinde bir zam daha aldık. Normalde eski düzene gelirse 10 liraya 11 liraya indirim yaparız. Biz de müşteriye elimizden geleni yapıyoruz, yazan miktarı almıyoruz illaki ikramımız oluyor.

“VATANDAŞ BU ZAMLARA DA ALIŞIR”

Yani zamlardan sonra ilk etapta 15-20 günlük bir duraklama oluyor. Ama vatandaş buna da alışır. Taksi hizmeti kamuoyu hizmetinden farklı bir iş özel hizmet gibi bir şey illaki mecburi biniyor insan. Terminale gidecek, hastaneye gidecek zaruri ihtiyaç taksi. Şu an taksi açılış fiyatımız 10 lira indi bindimiz 40 lira kilometrede 12 lira yazıyor. Sadece bizim sıkıntımız yolcunun karşılığı olmadığı için fiyat yüksek gibi gözüküyor. Büyükşehirde indi bindisi çok olduğu için o yüzden ucuz gözüküyor. Maalesef bizim burası eş ile dost ile iş yapılıyor, gereken ikramı kendimiz yapıyoruz. Bu şekilde vatandaşa yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Şu anda şehir içi 2 lira yakıyor. 10 kilometrede 40 lira, bunun vergisi arabanın yüklü olması yemem içmem 50-60 lirayı buluyor. Fiyat yüksek, paranın bir hükmü kalmadı. En basit örneği 100 liraya 4 litre mazot alıyorum, ben eskiden 150-200 liraya depomu doldururken şu anda 4-5 litre yakıt alabiliyorum. Ama vatandaş bu zamlara da alışırız.”