AKP’ye yakın şirketin ‘cemaat ve tarikat’ araştırmasında çarpıcı sonuç

Yayın tarihi: 9 Ekim 2020 Cuma 11:32 am - Güncelleme: 9 Ekim 2020 Cuma 12:03 pm

AKP’ye yakınlığı ile bilinen OPTİMAR’ın her ay yaptığı “Türkiye’nin Nabzı” araştırmasına göre toplumun çoğunluğu cemaat ve tarikatların zararlı olduğunu ve yasaklanması gerektiği görüşünde.

Bürokrasideki konumları, AKP iktidarı ilişkileri, cinsel istismar ve taciz olayları ile gündeme gelen tarikat ve cemaatler hakkında yapılan araştırmadan çarpıcı bir sonuç çıktı. AKP’ye yakınlığı ile bilinen OPTİMAR’ın her ay yaptığı “Türkiye’nin Nabzı” araştırmasına göre yurttaşlar, “Tarikatlar kapatılsın” dedi.

Araştırmada, “Cemaat ve tarikatlar hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna yüzde 57,2’lik çoğunluk “toplum için zararlılar, yasaklanmalı” yanıtı verdi.  “Ne faydalı ne zararlıdırlar” diyenlerin oranı yüzde 14.7 olurken, “Toplum için faydalılar, olması gerekir” diyenlerin oranı yüzde 11.6’da kaldı.

Araştırmada, cemaat ve tarikatların yasaklanması gerektiğini savunanların oy verdikleri partilere göre dağılımında da çarpıcı bir tablo daha ortaya çıktı. Buna göre 24 Haziran seçimlerinde AKP’ye oy vermiş olanlar arasında yüzde 46.9’luk bir kesim söz konusu yapıların yasaklanması gerektiği görüşünü dile getirdi. Bu oran MHP’de yüzde 68’e çıkarken, en yüksek oran ise yüzde 70 ile CHP’ye oy veren kesimde oldu.