AKP’ye yakın isim, ‘kayıt dışı lobicilik’ yapmakla suçlanıyor

Yayın tarihi: 24 Kasım 2019 Pazar 8:45 pm - Güncelleme: 24 Kasım 2019 Pazar 8:45 pm

ABD’de, Imaad Zuberi isimli bir kişi Türkiye hükümeti adına kayıt dışı lobicilik yapmakla suçlandı. Savcılık belgelerinde AKP’ye yakınlığıyla tanınan Türk işinsanı Murat Güzel’in de ismi geçiyor.

DW Türkçe’nin haberine göre ABD’de federal savcılar, seçimlere yasa dışı yolla yabancı para aktarmakla suçlanan Imaad Zuberi’nin, hakkındaki soruşturmayı engellemek için altı tanığa 6 milyon doları aşkın para teklif ettiğini öne sürdü. Associated Press’in haberine göre, savcılık Zuberi’nin Türkiye, Libya ve Sri Lanka hükümetleri için lobicilik faaliyetleri yürüttüğünü Amerikan devletinden gizlediğini de iddia etti.

ABD vatandaşı Zuberi, Los Angeles’ta çıktığı mahkemede vergi kaçakçılığı, kampanya finansmanı ihlali ve yabancı devletler adına kayıt dışı lobicilik suçlamalarını kabul etti. 49 yaşındaki Zuberi, ABD’nin eski başkanı Barack Obama ile eski dışişleri bakanı Hillary Clinton’ın en büyük bağışçıları arasında yer alıyordu. Zuberi, 2016’daki seçimleri kazanmasının hemen ardından da Donald Trump’ın en cömert destekçilerinden biri olmuştu.

AKP’YE YAKIN İŞİNSANI DA SORGULANDI

Soruşturma kayıtlarını inceleyen AP ajansının haberine göre, Zuberi’nin faaliyetlerini araştıran FBI, AKP ile yakın ilişkileri bulunan ve ABD’deki Demokrat Parti’ye yaptığı bağışlarla bilinen Murat Güzel isimli Türk işadamını da sorguladı.

Kayıtlarda, federal savcılar ile FBI’ın, Güzel’i hem Zuberi’yle hem de bazı ABD’li vekiller ve yabancı yetkililerle yaptığı işler konusunda sorguya çektiği belirtildi. Soruşturma kapsamında, Zuberi’nin bu yıl içinde Güzel’e verdiği 50 bin dolarlık bir çekin de incelendiği kayıtlara geçti. Kayıtlara göre Güzel, savcılığın dokunulmazlık güvencesi üzerine yetkililere bilgi verdi.

Ancak mahkeme belgelerine göre, sessiz kalmaları veya yalan ifade vermeleri için para ödendiği ya da teklif edildiği öne sürülen altı tanık arasında Güzel’in de bulunup bulunmadığı net değil.

Güzel’in adı, Wikileaks belgelerinde de geçiyordu.