AKP’nin yönettiği kent kışın ortasında karanlığa büründü

Yayın tarihi: 5 Şubat 2022 Cumartesi 11:05 am - Güncelleme: 5 Şubat 2022 Cumartesi 2:26 pm

AKP yönetimindeki Isparta’da Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Uluborlu, Senirkent ve Sütçüler ilçeleri ve bu merkezlere bağlı köy, mahalle ve beldeler başta olmak üzere, kentin yüzde 90’ı kış ortasında elektriksiz kaldı. Kesinti nedeniyle kış ortasında zor anlar yaşayan vatandaşlar ise isyan etti.

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Isparta’da kar yağışı ile başlayan ve elektrik kesintisi ile devam eden krizi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı. Elektrik kesintisini takip eden ilk saatlerden itibaren, İYİ Parti Isparta teşkilatları ile birlikte, elektrik kesintisinin yaşandığı bölgeleri tespit etti. Elektrik verilemeyen köy ve mahallelerin muhtarlarından bilgi alan Cesur, Isparta Muhtarlar Derneği ile de temasa geçerek, elektrik kesintisinden kaynaklı yaşanan sıkıntıları tespit etti. Vatandaşlar tarafından Cesur’a iletilen şikayetlerin başında, hiçbir yetkili tarafından bilgilendirilmemek gelirken, elektrik kesintisi sebebi ile, oksijen tüpüne ve ünitelere bağlı yaşayan vatandaşlar başta olmak üzere, küçük çocuklu ailelerin de olumsuz etkilenmesi şikayetler arasındaydı.

Bursa’da ışıklar yüksek elektrik zamlarına karşı söndü

İddiaya göre konuyla ilgili Isparta’daki sorumlu elektrik dağıtım şirketi ile temasta bulunan Cesur, kesintinin yaşandığı bölgeler ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yetkililerin birkaç saat içinde kesintinin giderileceğini söylemesine rağmen, elektrik kesintisi 48 saate yaklaştı. Elektrik şirketi, kesinti sebebi olarak kar yağışını işaret ederken, Isparta Belediyesi’nin kar yağışına müdahalede yetersiz kaldığı görüldü.

GAZ LAMBASI KULLANIYORLAR

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da vatandaşın gaz lambası kullandığı görüntüleri paylaşarak, “Isparta’nın bazı noktalarında yaklaşık 30 saattir elektrik yok. Vatandaş aydınlanma ihtiyacını gaz lambası ve mumla sağlıyor. Okullar, hastaneler ve hastası olan var ama “Bizden önce gaz lambası ve mum vardı” diyen Erdoğan sessiz. Liyakatsizlik her alanda” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Enerji arz güvenliği krizini henüz çözemeyen ve sanayide üretimin durmasına neden olan iktidar 500 bin nüfuslu Isparta’da da vatandaşlarımızı mum ve gaz lambasına mahkûm etti” dedi.

VATANDAŞTAN TEPKİ YAĞIYOR

Ispartalı bir vatandaş da, “Isparta Merkezi’nde iki gündir elektrik yok, kombiyi çalıştıramıyoruz. Çocuklar donuyor. Sular kesildi. Dışarısı ise -5 derece. Kar yağışı dün sabah başlayıp öğleden sonra bitti ama belediye herhangi bir çalışma yapmıyor” dedi.

Gaz lambası kullanmak zorunda kaldıklarını ve 20.43 itibariyle hala elektriğin gelmediğini belirten bir başka yurttaş ise “Kombi çalışmayınca tencerede su kaynatıp gazyağı lambası aldık. Durumumuz budur” diye konuştu.

“İLLA BİRİNİN ÖLMESİ Mİ LAZIM?”

 

AKP’nin kalesinden AKP’ye protesto

VALİLİKTEN AÇIKLAMA GELDİ

Isparta Valiliği ise olaydan ancak saatler sonra açıklama yapabildi. Açıklamada, “Aralıksız devam eden çalışmalar sonucu günün ilerleyen saatlerinde şehrimizin elektrik ihtiyacı karşılanacaktır” denildi.

Valiliğin yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“İlimiz genelinde perşembe günü sabahı başlayıp kesintisiz 9 saat süren yoğun kar yağışı sebebiyle kapanan il, ilçe ve köy yollarının tamamı ulaşıma açılmış olup, anlık müdahaleyi gerektiren durumlarda ise Karayolları ve İl Özel İdaresi ekiplerince yürütülen çalışmalarla ulaşım aralıksız sağlanmaktadır.

İl ve ilçe merkezlerinde bulunan ana arterler ve caddelerde ulaşım sağlanmış olup, bazı sokaklar ve ara bağlantı yollarında ise başta belediyeler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının aralıksız çalışmaları devam etmektedir.

Enerji nakil hatlarında meydana gelen yıkılmalar ve hat kopmalarından dolayı il genelinde bazı köy ve mahallelere henüz yeterli ve düzenli elektrik enerjisi verilememektedir.

İl ve ilçelerimizin aynı anda tamamına elektrik verilememesinden kaynaklı aydınlatma, ısınma, haberleşme ve internet bağlantı sıkıntıları halen yaşanmaktadır.

Elektrik enerjinin en kısa zamanda verilebilmesi için, TEDAŞ, TEİAŞ ve Akdeniz İletişim AŞ. olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar, ilave olarak çevre illerden de gelen takviye ekip ve yeteri sayıda araçla çalışmalarını aralıksız devam ettirmektedirler.

Enerji nakil hatlarında meydana gelen yoğun kar ve buzlanmadan dolayı oluşan direk ve hat kopmalarının geniş bir alanda ve farklı akslarda oluşması, çalışma yapılacak hatların yüksek kesimlerde bulunması, 1 metreye ulaşan kar kalınlığı ve ulaşılmasındaki zorluklar nedeniyle arızaların giderilmesinde ve şehrimizin tamamına elektrik verilebilmesinde gecikmelere sebep olmaktadır. Bazı bölgeler ise geçici olarak jeneratörlerle desteklenmektedir.

Aralıksız devam eden bu çalışmalar sonucu günün ilerleyen saatlerinde şehrimizin elektrik enerji ihtiyacı karşılanacaktır.”

Yurttaşlar elektrik zamlarına karşı sokaklarda!