AKP’nin Türkiye Yüzyılı! Öğretmenine dayak atan ülke

Yayın tarihi: 9 Temmuz 2024 Salı 1:27 pm - Güncelleme: 10 Temmuz 2024 Çarşamba 2:08 am

Haber: Haber Merkezi

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu protesto eden öğretmenler polis müdahalesiyle karşılaştı. Polisin sert müdahalesi sonrası öğretmenler yerde sürüklendi. Müdahaleye rağmen yürüyüş kararından vazgeçmeyen Eğitim İş’li öğretmenlere karşı kurulan barikat kaldırıldı. Milli Egemenlik Parkı’ndan 1’inci Meclis’in önüne yürüdü. Milli Eğitim Bakanlığı’nın önünde toplanan Eğitim Sen’li öğretmenler ise havanın kararmasına rağmen direnişine devam ediyor. Eğitim Sen’li 3 öğretmen gözaltına alınırken polis müdahalesinde onlara öğretmen biber gazından etkilendi.

TBMM Genel Kurulu’nda yarın görüşülecek olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu protesto etmek isteyen öğretmenler Ankara’da eylem düzenledi. Öğretmenlerin yürüyüşü Ankara Valiliği’nin kararıyla yasaklandı. Ankara Valiliği, yürüyüşü ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında belirtilen yürüyüş alanı olmadığı’ gerekçesiyle yasakladı. Yasak kararına rağmen Eğitim İş Milli Egemenlik Parkı’nda Eğitim Sen ise Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplandı.

Ankara Valiliği’nden Eğitim İş’in yürüyüşüne engel!

 

POLİSTEN SERT MÜDAHALE

Polisler, öğretmenlerin bulunduğu parkın çevresini barikatlarla abluka altına aldı. Öğretmenlere Meclis önünde de izin verilmedi. Öğretmenler, polis barikatına karşı, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” “Mustafa Kemal’in öğretmeniyiz” sloganları attı. Toplandıkları parktan ayrılmayan öğretmenlere polis müdahale etti. Polisin sert müdahalesinde bazı öğretmenler yerlerde sürüklendi.  CHP Milletvekili Mahmut Tanal yere düşen Atatürk posterlerini topladı.

EĞİTİM İŞ MECLİSE YÜRÜDÜ

Müdahaleye rağmen yürüyüş kararından vazgeçmeyen öğretmenlerin mücadelesi sonuç verdi. Polis barikatı kalktı Eğitim İş’li öğretmenler 1’inci meclise yürüyüşe yürüdü.

 

 

 

 

 

EĞİTİM SEN’Lİ ÖĞRETMENLER KARANLIĞA RAĞMEN DİRENİŞTEN VAZGEÇMEDİ

Yasak kararına rağmen sabah saatlerinden itibaren Milli Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi yapan Eğitim Sen’li öğretmenleri havanın kararması da yıldırmadı. Direnişlerine devam eden öğretmenlere polis gaz sıktı. Polis Barikatını aşmaya çalışan öğretmenler sık sık güvenlik güçleriyle karşı karşıya geldi. TBMM’ye yürümek isteyen Eğitim Sen’li öğretmenlerin önü Kızılay’da polis tarafından kesildi.

EĞİTİM SEN’Lİ ÖĞRETMENLER GÖZALTINDA

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Genel Kurul’da görüşülmeye başlanan Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi’ne tepki göstermek için Milli Eğitim Bakanlığı önünden Meclis’e yürümek istedi. Yürüyüşleri polislerce engellenen öğretmenler, MEB önünde oturma eylemine başladı.

Eğitim Sen üyesi 3 öğretmenin gözaltında olduğunu açıklayan Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, şunları söyledi:

“‘Gözaltında arkadaşlarımız var’ dedik. ‘Yok’ dediler. Bize ‘şu kapı olmaz, bu kapı olur’ dediler ‘tamam’ dedik. Sonra yine başka bir şey dediler. Arkadaşlarımızın gözaltında olduğunu burada bizden gizlediler, sonra genel merkezi arayarak ‘arkadaşlarınız gözaltında’ diyorlar. Son derece samimiyetsiz bir durum. Buradayız, ayrılmıyoruz.

Antidemokratik bir kanun. O yüzden itiraz ediyoruz. Önümüzde de antidemokratik bir şekilde bize uygulanan bir barikat var. Bu barikat bize değil, aslında bu ülkeye, bu ülkenin geleceğine, eğitim emekçilerine ve çocuklarına kurulmuş bir barikat. Bunun farkında değiller.”

“HESAP VERECEKLER”

“Sadece oradaki ağababalar korunuyor burada. Ama ülkenin geleceği olan çocuklarımız tehdit altında. Geleceğimizi karartmaya çalışıyorlar. Orta çağ karanlığına bizi sürüklemek istiyorlar. Suçluları biliyoruz, hesap verecekler. Şunu bilmenizi istiyoruz arkadaşlar; saat 17.00’ye kadar bu barikat açılmazsa bütün örgütümüzü buraya çağırıyoruz yarın. Yarın bütün örgütümüz buraya gelecek, bize karşı kurulan bu barikatı da Meclis’te bizim için antidemokratik bir şekilde oluşturulmaya çalışılan o yasayı da yarın, kitlemiz buraya gelecek ve onlarla birlikte o yasayı da bu barikatı da aşacağız.”

“PATRONLAR VE TARİKATLARLA EĞİTİM DÜZENİ OLUŞTURUYORLAR”

“Çocuklarımızı tarikat yuvalarına mahkum etmek istiyorlar. Buna itiraz edeceğimiz için bu barikatı kuruyorlar. Suçlular hesabını verecekler. 90 bin eğitim emekçisi asgarİ ücret altında çalışıyor. Kölelik düzeninde öğretmen çalıştırmak istiyorlar. Oluşturdukları sınav odaklı eğitim sistemiyle yüz binlerce milyonlarca çocuğun eğitim hayatını karartıyorlar. Geniş yoksulluk oluşturdukları için hesap verecekler. Eğitim emekçilerinin hiçbir sorununu çözmüyor meslek kanunu. Bunu duymak istemiyorlar. Öğretmenleri sefalet ücrete mahkum ediyorlar. Eğitimin niteliğini boşalttılar. Patronlar ve tarikatlarla eğitim düzeni oluşturuyorlar.”

Eğitim-Sen üyesi eğitimciler, barikat açılıp Meclis önünde açıklama yapıncaya kadar MEB önündeki oturma eylemlerini sürdüreceklerini bildirdi.

KADEM ÖZBAY: ŞERİATÇILARA HESAP SORUN

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Ankara Valisi’ne seslendi.

Özbay, “Vali bey görüşünü gözden geçirsin. Biz yürüme konusunda kararlıyız. Biz halkın öğretmeniyiz. Bu ülkenin sokaklarında şeriat sloganlarıyla gezilirken, Vali ülkenin öğretmenine yürüyüş yasağı veriyor. Valiliğin yazısı keyfi yazıdır. Vali bu ülke sokaklarında gezen şeriatçılara hesap sorsun” dedi.

“MİLLETVEKİLİ İRADESİ KALMAMIŞTIR”

Polis yürüyüşe engel oldu. Güvenlik güçleriyle yaptıkları görüşmenin ardından oturma eylemine başladıklarını kaydeden Özbay, “Meclis’te bizim mesleğimizin kanunu konuşuluyor. Hayatları boyunca öğretmenler odası görmemiş birçok milletvekili bizim mesleğimiz adına el kaldıracak. Bu kanun bakanın da itiraf ettiği gibi Meclis’te değil Külliye koridorlarında hazırlandı” dedi.

Eğitim emekçilerinin 5 gündür tuttuğu nöbeti anımsatan Özbay, “Burada bir meslek nöbetimiz vardı. Eğitim-İş’in Öğretmenler Odası’nı kurduk. Gelin öğretmenlerin taleplerini dinleyin dedik, 5 gündür bir iktidar partisi milletvekili buraya gelip öğretmenleri dinlemedi. Şimdi de adı ‘öğretmenlik meslek kanunu’ olan ama aslında öğretmenlik mesleğini bitirme kanunu olan tasarı için el kaldıracaklar.

Artık bu iktidar mensuplarının ve ortaklarının milletvekili iradesi kalmamıştır, Meclis’in cumhuriyet ruhu kalmamıştır. Öğretmenlere yapılmak istenen şey aslında cumhuriyete karşı yapılan eylemlerdir. O yüzden bu Meclis’e sırtımızı dönüyoruz, devrim yasalarının ve eğitim-öğretim birliğinin ilan edildiği Birinci Meclis’e yürümek istiyoruz” diye konuştu.

“EĞER İRADELERİ YOKSA O KOLTUKLARDAN KALKSINLAR”

Davalarında kararlı olduklarını belirten Özbay “Halkın meclisinin halka kapatıldığı gibi sokaklar da eğitimcilere kapatıldı. Etrafımız barikatlarla çevrildi, müzakere ettik. ‘Biz anayasal hakkımızı kullanmak istiyoruz, toplumsal alana zarar verme gibi bir niyetimiz yok’ dedik. Biz bu yolu yürüyeceğiz. Valiyi öğretmenlerin önüne kurulan barikatı kaldırmaya, İçişleri Bakanı’nı ve Meclis’te el kaldıranları öğretmenleri duymaya davet ediyoruz. Milletvekillerini cumhuriyetin olanaklarıyla oturdukları koltukların sorumluluklarını hissetmeye davet ediyoruz. Eğer iradeleri yoksa o koltuklardan kalksınlar. Burada öğretmenlere şiddet uygulanırken orada oturan kişi milletvekili de olamaz, bakan da olamaz, vali de olamaz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ