AKP’nin sosyal medya taslağı Bahçeli’nin önünde

Yayın tarihi: 21 Nisan 2022 Perşembe 12:06 pm - Güncelleme: 21 Nisan 2022 Perşembe 12:06 pm

Medyanın büyük bir bölümünü hakimiyeti alan AKP, sosyal medyaya sansür getirme hazırlığında. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Lideri Devlet Bahçeli ile buluşmasında sosyal medya ‘düzenlemesi’nin taslağını paylaştı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Nisan’da sosyal medya düzenlemesini en kısa sürede yürürlüğe konacağını açıkladı. Erdoğan’ın sık sık sosyal medyayı hedef alan konuşmaları sebebiyle düzenlemenin içeriği merak konusuydu. Türkiye Gazetesi’nden Ebru Karatosun’un kulis haberine göre; sosyal medya şirketlerine yeni sorumluluklar getiren ve ‘yalan haberlerin’ yayılmasının önüne geçilmesi hedeflenen ‘dezenformasyon’ yasası üzerinde çalışmalarda sona gelindi.  Geçtiğimiz pazartesi günü yapılan MYK toplantısında AKP kurmayları, AKP’li Cumhurbaşkanı  Erdoğan’a, ‘Dezenformasyon Kanunu’nun taslak metninin tamamlandığını, bundan sonraki süreçte Meclis’te yapılacak toplantılarda düzenlemeye son şeklinin verileceğini söyledi.

AKP’Lİ KURMAYLARIN İTİRAZI VAR

Toplantıda, bazı AKP kurmaylarının, sosyal medyada ‘dezenformasyon’ yapanlara hapis cezası öngören maddeye, mevcut kanunun yeterli olduğu gerekçesiyle itiraz ettiği öğrenildi. Bu çerçevede bazı maddelerin alternatifli olarak taslakta yer aldığı belirtildi. Taslak metinle ilgili çalışmaların tamamlanmasının ardından Erdoğan’a bir sunum yapılacak. Düzenlemenin kısa bir süre içerisinde Meclis gündemine getirilmesi planlanıyor.

Öte yandan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle önceki gün iftarda bir araya gelen Erdoğan’ın taslak metnini paylaştığı belirtildi.

DÜZENLEMEDE 3 ANA BAŞLIK

Düzenleme üç ana başlıktan oluşuyor. İlk olarak sosyal medya platformlarına yeni sorumluluklar getiriliyor. İkinci olarak, yalan haberin yayılmasının önüne geçilecek adımlar atılacak. Üçüncü olarak da düzenleme ile internet medyasının kanuni altyapısı oluşturulacak. Böylelikle Basın İlan Kurumundan ilan almaları sağlanacak. Çalışanlar da Basın Kanunu’na tabi olacak.