Popüler

AKP'nin ölüsüne bile tahammül edemediği Metin Kurt kimdir?

İstanbul Zeytinburnu’ndaki Yedikule Gençlik Kulübü Spor Tesisleri’ne, Galatasaray'ın efsane futbolcularından Metin Kurt'un ismi verildi. AKP'li meclis üyeleri,“Metin Kurt milli bir futbolcu ama daha çok ideolojik duruşu var" diye karşı çıkıp şerh koydu. Peki AKP'lilerin ölüsünün ismine bile karşı çıktığı Metin Kurt kimdir?

Metin Kurt, 'Çizgi Metin' lakabını neden aldığını, “Halka en yakın yer çizgi! Protokol önünde oynamamak için bir devre sol açık, bir devre sağ açık oynardım" diye açıklamıştı. Avrupa'da bugün futbolcuların kullandığı hakları, 45 yıl önce dile getirdiği için yeşil sahalardan aforoz edildi.

https://tele1.com.tr/ibb-meclisinde-akplilerden-metin-kurt-ismine-itiraz-1083330/

Metin Kurt, 15 Mart 1948’de Kırklareli’de doğdu. Babasını erken yaşlarda kaybeden Metin, eve babalık yapan kendi gibi futbolcu abisi İsmail Kurt’un izinden giderek futbolcu oldu. Ailesinin geçim derdi yüzünden lise öğrenimi sırasında İstanbul'daki amatör spor kulüplerinde futbol oynamaya başladı. Antremanlarını Beşiktaş Barbaros yokuşunda belediye otobüsleriyle yarışarak yapardı.

İlk profesyonel transferini İzmir'e Altay'a giderek yaptı. Aynı yıl Türkiye Kupası finali ve Cumhurbaşkanlığı Kupası gibi önemli mücadelelere çıktı. Altay'dan ayrılmak istememesine rağmen futbolcu abisi İsmail Kurt'un etkisiyle PTT'ye transfer oldu.. PTT'de yıldızı parladı, Galatasaray'a transfer oldu. Galatasaray 'da Brian Birch yönetiminde üç yıl üst üste şampiyonluk yaşadı.

6 yıl aralıksız milli takımda görev aldı. 26 Kere A Milli, 9 kere 21 yaş altı, 2 kere de 18 yaş altı millî takım forması giydi. Milli takımda, 1969 yılında RCD Kupası kazanan ekip içinde yer aldı.

GREV NEDENİYLE GALATASARAY'DAN KOVULDU

Futbol oynadığı dönemde, "futbolcuların hayatını yöneticilerinin iki dudağının arasından kurtarmak ve emeğine saygılı, onurlu birer emekçi olmalarını sağlamak, futboldan sonraki geleceklerini güvence altına almak" gayesiyle Spor Emek-Sen ve Devrimci Spor Emekçileri Sendikası'nın kuruluşuna öncülük etti. Kazanılan Türkiye Kupası sonrası vaat edilen primlerin ödenmemesi üzerine birkaç futbolcu ile birlikte antrenmanlara çıkmama grevi başlattığı için hakları gasp edilerek Galatasaray'dan kovuldu. Takımdan uzaklaştırıldıktan sonra gittiği Kayserispor'da futbolu bıraktı.

"TEKNİK DİREKTÖRLÜK YOK TEKNİK DİKTATÖRLÜK VAR"

Teknik direktörlük macerası da uzun sürmedi. Kurt, gazeteci Metin Tükenmez'in, teknik direktör sorusuna şu yanıtı veriyordu: "Türkiye’de teknik direktörlük yoktur, teknik diktatörlük vardır. Futbolcular köle, yöneticiler ve teknik direktörler onların üzerinde baskı kuran diktatörlerdir. Yöneticiler ve antrenörler futbolcuların yaşamlarını saha sınırları içine hapsederler. Önce futbolculara insan olduklarını duyumsatmalı ve bu hapishaneden yaşamın içine çıkarmalıyız. Sonra da diktatörlerin baskısını kırmalıyız. Başka türlü oyuncu antrenör ilişkileri sağlam bir temele oturtulamaz”.

Metin Kurt, 12 Eylül darbesinin ardından sendikalar kapatılınca, Politika gazetesinde yazarlık yapıp spor sayfasını yönetti. 2011 Türkiye Genel Seçimlerinde, Türkiye Komünist Partisi listelerinden, İstanbul milletvekili adayı oldu. 4 Ağustos 2012 tarihinde yaşamını yitirdi

METİN KURT YALNIZLIĞI ŞARKISI

Kesmeşeker müzik grubu, sözlerini Cenk Taner'in yazdığı “Metin Kurt Yalnızlığı” isimli şarkı besteledi. Metin Kurt Yalnızlığının şarkı sözleri şöyle:

Fazlalık var atalım

Denizciler, havacılar yaptı bunu

Sardunya kırmızı bir yüzün var

Yola çıkalım desem yolsuzuz o başka

Haydutlar ölmeden son bir dans ne dersin

Sen mi güzeldin yoksa hayat mı güzel

Kula kulluk etmezdin çok yanlış biriydin

Sen mi güzeldin yoksa hayat mı güzel?

Yani iki şişe ucuz şarap bir tarih yazabilir

Verdiğim tüm sözler bir anda uçabilir

Sıcak bir bira aşk sendikasında

Metin Kurt gibi yalnızız ceza sahasında

Ne güzel… Ne güzel…

Gördüm seni cebinde kuşku bombasıyla

Salıpazarı ihtişamıyla bir sofrada

İnandığın her şeyi attığın kalbinde

İnanmadığın her şey yedek kulübende

Haydutlar ölmeden son bir dans ne dersin?

Sen mi güzeldin yoksa hayat mı güzel

Kula kulluk etmezdin çok yanlış biriydin

Sen mi güzeldin yoksa hayat mı güzel?

Yani ki şişe ucuz şarap bir tarih yazabilir

Verdiğim tüm sözler bir anda uçabilir

Sıcak bir bira patlat bir sigara

Metin Kurt gibi yalnızız ceza sahasında

Ne güzel… Ne güzel…

“Futbolun Spartaküs’ü” olarak anılan Metin Kurt insanları kazandıkları paraya göre değil, insan olma erdemlerine göre tanımlayan karakteri ile yaşamını biçimlendirdi. "Barış, kardeşlik, eşitlik ve başka bir spor ve dünya mümkündür" şiarıyla yaşadı.