AKP’nin kadın korkusu! Feminist Gece Yürüyüşü’ne polis müdahalesi

Yayın tarihi: 8 Mart 2022 Salı 1:05 am - Güncelleme: 9 Mart 2022 Çarşamba 9:17 am

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen AKP’nin kadın korkusu devam ediyor. İstanbul’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Taksim’de düzenlenecek Feminist Gece Yürüyüşü’ne valilikten engel geldi. Taksim’de toplanan kadınlara polis biber gazıyla müdahale etti. Müdahalede 1 kadın bayıldı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla her yıl kadına yönelik şiddet ve kadın haklarında gerilemeyi protesto niteliğinde etkinlikler, İstanbul başta olmak üzere birçok kentte gece yürüyüşleri düzenlendi. İstanbul’daki kadınların buluşma adresiyse her yıl olduğu gibi Taksim. Ancak eyleme valilik ve kaymakamdan yine izin çıkmadı. Yürüyüş öncesi alınan ‘önlemler’ kapsamında dün itibariyle emniyet birçok noktayı polis bariyerleri ile çevirdi. İstanbul’da, kadınların çağrısıyla Taksim’de düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü öncesi, valilik kararıyla Yenikapı-Hacıosman metro hattının Taksim istasyonu meydan girişi kapatıldı. Feminist gece yürüyüşü için Taksim’de toplanan kadınlara polis müdahale etti. Polisin sıktığı gazdan etkilenen bir kadın bayıldı.

 

 

 

 

 

TAKSİM METROSU KAPATILDI

Metro İstanbul’un sosyal medya hesabından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “İstanbul Valiliği’nin aldığı karar doğrultusunda M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattının Taksim istasyonu Meydan girişi ve F1 Taksim-Kabataş Füniküler hattı 8 Mart saat 14.00 itibarıyla işletmeye kapatılacaktır” ifadeleri kullanılmıştı.

İstanbul Valiliği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Beyoğlu’nda toplantı, yürüyüş, basın açıklaması yapılmasına müsaade edilmeyeceğini duyurmuştu.

Polis gazetecileri Feminist Gece Yürüyüşünün yapılacağı alandan uzaklaştırmaya çalıştı.

 

 

Ece Üner’den homofobik 8 Mart yorumu

POLİS ARA SOKAKLARI KAPATTI

İstanbul’daki kadınların buluşma adresiyse her yıl olduğu gibi Taksim. Ancak eyleme valilik ve kaymakamdan yine izin çıkmadı. Yürüyüş öncesi alınan ‘önlemler’ kapsamında dün itibariyle emniyet birçok noktayı polis bariyerleri ile çevirdi. Ara sokaklardan İstiklal Caddesi’ne ulaşmak isteyen kadınların önü polis barikatıyla kesildi.

Polisin tüm engellemelerine rağmen kadınlar İstiklal Caddesi’nin ara sokaklarına toplandı. Kadınlar yürüyüşün ardından basın açıklamasını okudu: “Patriyarkanın, kapitalizmin, ırkçılığın, savaşın, işgalin, dini baskının, emek sömürüsünün olmadığı eşit ve özgür bir dünya kurmadan feminist isyan bitmeyecek! ”

Antalya Üç Kapılar’da polis toplananlara sert müdahalede bulundu. İki gözaltı aracı alana giderken, 10’dan fazla gözaltının olduğu belirtiliyor. Ankara’da da polis, kadınların Madenci Anıtı’nda buluşup yürümesine izin vermedi. Sokaklar polis dolu olunca kadınlar Sakarya’da bir araya geldi. İzmir’de 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Alsancak’ta yürümek isteyen bir grup kadın, polis barikatını aşmaya çalışınca arbede çıktı. Gerginliğin artması üzerine polis barikatı kaldırdı ve kadınlar “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa” sloganları atarak yürüdü.

 

Meral Akşener’den 8 Mart videosu: İstanbul Sözleşmesi derhal imzalanmalıdır!

Ara sokaklarda toplanan kadınlar İstiklal Caddesi’ne yürüyebilmek için polis barikatını zorladı.

 

PARTİYE DE ENGEL

Kadınlar yürüyüşün ardından bir eğlence mekanında parti yapmak istedi. Ancak  yürüyüşün uzantısı olduğu gerekçesiyle partinin yasaklandığı bildirildi. Mekanın önünde bekleyen polisler, barikat kurarak kadınların geçişine izin vermedi.

 

 

 

BİBER KİMYASALIYLA MÜDAHALE

İsveçli gazeteci Tomas Thoren, Taksim’de Feminist Gece Yürüyüşü yapmak isteyen kadınlara biber kimyasalıyla yapılan müdahaleyi kayıt altına aldı.

 

KADINLAR TÜM TÜRKİYE’DE SOKAKTAYDI:

İSTANBUL:

ANKARA:

İZMİR:

TUNCELİ: