AKP’nin İsrail çarkına CHP’li Ağbaba’dan sert tepki!

Yayın tarihi: 18 Ağustos 2022 Perşembe 1:48 am - Güncelleme: 18 Ağustos 2022 Perşembe 1:48 am

AKP iktidarı ‘katil’ dediği İsrail’e ile diplomatik ilişkileri normalleştirme kararı alarak ülkeye büyükelçi atama kararı aldı. CHP’li Veli Ağbaba, “Uluslararası ilişkilerde çarkçılığın adını “strateji” koymuşlar” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘katil’ diyerek hedef aldığı İsrail ile Türkiye diplomatik ilişkileri normalleştirme kararı aldı.   “Ben bu görevde bulunduğum sürece İsrail ile ilgili hiçbir zaman olumlu bir şey düşünemem” diyen Erdoğan, karar sonrası İsrail Başbakanı Yair Lapid ile de telefon görüşmesi gerçekleştirdi. CHP Milletvekili Veli Ağbaba,  Twitter hesabından AKP’nin İsrail ile ilişkilerde çark etmesine çok sert tepki gösterdi.

“AKP’nin “Filistin davasını” satacağı başından belliydi” diyen Ağbaba’nın paylaşımı şöyle:

“Ne zaman paraya sıkışsalar ilk İsrail’in ayağına koştular. Erdoğan bir Cuma Filistin’e gidecekti, Herzog bir Cuma Saray’da ağırlandı. Şimdi İsrail’e elçilik açacaklar. Yakında İbrahim Anlaşmasını da imzalarlarsa şaşırmayın. Kudüs kırmızı çizgimizdir diyenler, “Katil İsrail” diyenler, sokağa şişeyle kola dökenler şimdi ne düşünüyor acaba Uluslararası ilişkilerde ÇARKçılığın adını “strateji” koymuşlar. Erdoğan’ın her yalanına, çarkına bir bahane buluyorlar. Bu zihniyetin tek davası dolardır!”

NE OLMUŞTU?

‘Mavi Marmara’ olarak bilinen İHH İnsani Yardım Vakfı ve Özgür Gazze Hareketi’nin organize ettiği ve Gazze’ye insani yardım taşıyan 6 gemiye 31 Mayıs 2010 tarihinde İsrail devleti tarafından uluslararası sularda yaptığı müdahale sonrası iki ülke büyükelçiliklerini karşılıklı çekmişti. 2016’da iki ülke arasında normalleşmeye gidilmiş ve karşılıklı büyükelçilikler atanmıştı. 2018’de ABD’nin Kudüs’te büyükelçilik açmasına karşı çıkan Filistinlilere, İsrail devleti tarafından ateş açılmasıyla 60 kişi hayatını kaybetmişti. Bundan dolayı Türkiye büyükelçisini geri çağırmıştı. O tarihten bu yana büyükelçi geri dönmedi.

MAVİ MARMARA GEMİSİ İCRADAN SATILMIŞTI

Türkiye ve İsrail arasında krize sebep olan Mavi Marmara gemi Anatolian ismi ile açık arttırmada satıldı. Gemi, 2E Denizcilik Sanayi ve Ticaret AŞ’ye 29 Kasım 2021’de 4 milyon 853 bin liraya satılmıştı.

Erdoğan çark etti! İsrail Başbakanı Lapid ile görüştü