AKP'nin Avcılar Belediye Başkan Adayı Abdullah Küçükoğlu kentsel dönüşüme giren yapılar için +1 kat vaat etti. TELE1'e konuşan uzmanlar 'bunun nüfusu artırarak kaosa yol açacağını' belirtti.
Türkiye 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler için gün sayarken, belediye başkan adayları vaatlerini bir bir açıklıyor. İstanbul'da AKP'li Avcılar Belediye Başkan Adayı Abdullah Küçükoğlu da ilçe sakinlerine kentsel dönüşüme girecek yapılar için artı bir kat vaat etti. 'Dönüşümde +1 kat bizden...' diyen Küçükoğlu vaadini X hesabından "Dönüşüme tam destek bizden! Avcılar’a Ak Belediyecilik Gelecek, Hizmet Gelecek, Yüzler Gülecek…" ifadeleriyle paylaştı.
https://twitter.com/abdullahkucukog/status/1754145401244955086
Küçükoğlu'nun sosyal medyada da gündem olan vaadini İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu'ndan Nusret Suna ile akademisyen ve eski Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şube Başkanı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu TELE1'den Bişar Arslan'a değerlendirdi.
'PLANSIZLIĞA YOL AÇAR'
Suna "Bu vaatleri her seçim öncesi verirler. Planlama yapılmadan kentsel dönüşüme girecek yapılara +1 kat vaat etmek plansızlığa yol açar. O bölgenin nüfusunu nereden baksanız kat adedine göre yüzde 10-15 artırıyorsunuz. Bunu altyapı hizmetlerini iyileştirmeden yapıyorsunuz. İstanbul'un her bölgesi şu an bile yeterli değil. Su, elektrik yok, yol ve ulaşım ona göre planlanmamış. Kenti daha plansız, daha yaşanmaz hale çeviriyorsunuz. Bu yanlıştır" dedi.
'ŞİMDİDEN KAOS YARATIRSINIZ'
Vaadi deprem riski açısından da değerlendiren Suna "Tabii ki Binanın deprem güvenlikli yapılara dönüştürülmesinde fayda var. Bunun iki yolu var. Biri yıkıp yeniden yapmak, biri de güçlendirmek. Yıkıp yeniden yaparsanız yapı elbette deprem güvenlikli olur ama başka bir şeye yol açıyorsunuz. Beklenen Marmara depreminde arama kurtarma ekipleri, itfaiye araçları o sokaklara girebilecek mi? Bunları düşünmezseniz kaosu şimdiden yaratırsınız. 6 Şubat depremlerinde binalar yollara yıkıldığı için oralara yardım, kurtarma ekipleri gidemedi. Eğer kentsel dönüşüm yapacaksak o bölgenin yeni bir planlaması yapılması lazım. Vatandaş isteyebilir bunu ama ülkeyi, kenti yönetenler bahsettiğim perspektiften bakmalı. Kentimi deprem dirençli bir kent yapacaksam bütün argümanlar masaya yatırılmalı. 2010, 2011'de benzeri Kadıköy'de yapıldı. Şimdi Kadıköy yaşanmaz bir halde. Bunları düşünerek vaat vermeliler" ifadelerini kullandı.
'YAŞAM KALİTESİ DÜŞECEK'
"Aynısını Maltepe Belediyesi iki kat müjdesi vererek yaptı. Biz buna meslek odası dava açtık" hatırlatması yapan Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu ise "Bu kat artışlar plan kapsamında verilen artışlar. Bunlar oradaki diğer hizmetlerin yetersiz kalmasına sebep olabiliyor. Örneğin trafikte 2 saat geçiriyorsanız, 3 saate çıkacak. Yeşil alan daha da azalmış olacak. Çocuğunuz 30 kişilik sınıfta bu 40'a çıkacak. Yaşam kalitesi düşecek" dedi.
'YENİ RİSKLERİ GETİRİYOR'
Giritlioğlu şöyle devam etti: "Nüfus yoğunluğu artmış olacak ama donatılar artmıyor. İstanbul şimdiden 2030'da hedeflenen 16 milyon nüfusu aştı ve 20 milyon oldu. Bu da olası bir depremde zarar gören insan sayısını artırıyor. Sadece güvenli konut yetmiyor, güvenli bir yaşam çevresine de ihtiyacınız var. Yollarınız dayanaksız, afet toplanma alanınız yok... Bu birbirini etkileyen bir döngü. İlave katlarla çektiğiniz nüfus yeni riskleri de beraberinde getiriyor."
https://tele1.com.tr/imamoglu-hatayda-depremzedelere-seslendi-size-hizmet-etmek-boynumuzun-borcu-1004034/