AKP’nin anayasa taslağı: ‘Laiklik karşıtlığı’ parti kapatma gerekçesi olmaktan çıkarılıyor

Yayın tarihi: 5 Ağustos 2021 Perşembe 1:37 pm - Güncelleme: 5 Ağustos 2021 Perşembe 1:41 pm

AKP’nin hazırladığı yeni anayasa taslağında ‘laiklik karşıtlığı’nın parti kapatma gerekçesi olmaktan çıkarıldığı iddia edildi.

AKP’nin anayasa taslağında ‘laiklik karşıtı eylemler’ sebebiyle açılan kapatma davalarının önü kesileceği öne sürüldü. İktidara yakın Türkiye gazetesinde yayınlanan Yücel Kayaoğlu’nun kulis haberine göre sadece ‘terör bağlantısı’ parti kapatma gerekçesi sayılacak.

Habere göre AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da zaman zaman başkanlık ettiği 130 maddelik anayasa taslağı toplantılarında, siyasi partilerin kapatılmasına yönelik hükümler de ele alındı. Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin geçmişte de gündeme gelen ancak Meclis’ten geçirilemeyen düzenlemeler üzerinden değerlendirmeler yapıldı.

AKP’YE AÇILAN DAVALARIN ÖNÜ KESİLECEK

Toplantılarda, anayasanın 68 ve 69’uncu maddelerindeki siyasi partilerle ilgili hükümlerin sadeleştirilmesi ve kapatılmalarının zorlaştırılması gündeme geldi. Buna göre siyasi partilerin sadece terör gerekçesi ile kapatılması önerildi. Bu öneri hayata geçerse ‘tüzük ve programları ile eylemlerinin eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine, millet egemenliğine, demokratik ve laik cumhuriyet ilkelerine aykırı olması’ partilerin temelli kapatılmasında gerekçe olamayacak.

Böylece geçmişte Refah Partisi’nin yanı sıra AKP’ye de ‘Laiklik karşıtı eylemler’ sebebiyle açılan kapatma davalarının önü kesilecek. Mevcut anayasada, laiklik karşıtı eylemler de siyasi partilerin kapatılmasına gerekçe olarak sayılıyor. AK Parti’nin yeni taslağında ise bir partinin kapatılması için “terör örgütleri ile irtibatlı ve iltisaklı olması, terörü ve terörizmi desteklemesi” şartı aranacak.