AKPM İstanbul Sözleşmesi oturumunda konuşan HDP’li Uca: Herkes bu yasadışı karara karşı çıkmalıdır

Yayın tarihi: 24 Haziran 2021 Perşembe 2:56 pm - Güncelleme: 24 Haziran 2021 Perşembe 2:56 pm

AKPM İstanbul Sözleşmesi oturumunda konuşan HDP’li Uca, “Kadının varlığının altında kaldığı tehdit, İstanbul Sözleşmesinin iptaliyle sınırlı kalmayacaktır. Bu nedenle herkes bu yasadışı karara karşı çıkmalıdır” çağrısında bulundu.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) İstanbul Sözleşmesi oturumunda konuştu.

Uca, Türkiye’de yılın ilk 6 ayında 177 kadın cinayeti işlendiğine dikkat çekerek, “Şiddetsiz, adil bir dünya için mücadelemiz sürecek” dedi.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİYLE SINIRLI KALMAYACAK”

Türkiye’de kadınların İstanbul Sözleşmesinin sürdürülmesinden yana olduklarını belirten HDP’li Uca, şöyle konuştu:

“Türkiye, sözleşmenin ilk imzacısı olarak kadına şiddete dur deme noktasında öncü bir rol üstlenmişken, şimdi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gece çıkardığı bir kararname ile hukuka aykırı olarak sözleşmeden çekilme kararı almıştır. Türkiye’de kadınların İstanbul Sözleşmesinin sürdürülmesinden yana olduklarını ve bu kararı protesto ettiklerini söylemeliyim.

Türkiye’de bu yılın sadece ilk 6 ayında 177 kadın cinayeti işlenmiştir. Bu sayı 10 sene öncesinin iki katından fazladır. Biz HDP Kadın Meclisi olarak kararın iptali için yüksek idare mahkemesi olan Danıştay’a başvurduk ve eylemlerimize devam edeceğiz. Ancak hükümetin TJA ve diğer kadın örgütlerine yönelik saldırıları da artmış durumda.

Biz kadınlar sözleşmenin önerdiği hükümleri talep etmeye devam edeceğiz. Çünkü kadının varlığının altında kaldığı tehdit, İstanbul sözleşmesinin iptaliyle sınırlı kalmayacaktır. Bu nedenle herkesi bu yasadışı kararlara ve kadın cinayetlerine karşı durmaya çağırıyorum. Şiddetsiz, adil bir dünya için mücadelemiz sürecek.”