AKP’li Yanık “şiddeti meşru görebilen zihniyet” dedi, akıllara bakın neler geldi?

Yayın tarihi: 25 Kasım 2021 Perşembe 3:57 pm - Güncelleme: 25 Kasım 2021 Perşembe 3:57 pm

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Güvenlik Araştırmaları Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlen ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Paneli’nin açılışına katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık gündeme ilişkin konuştu. Yanık’ın konuşmaları geçtiğimiz dönemlerde aile bakanlarının tepki çeken yorumlarını da akıllara getirdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık bazı şiddet türlerinin farklı dinamikleri ve sebep-sonuç ilişkisine bağlı olduğunu vurgulayarak,
“Son zamanlarda kamuoyunda sizlerin de çokça karşılaştığımız bir tartışma biçimi var. Efendim Şiddet geneldir kadına yönelik şiddet, erkeğe yönelik şiddet, çocuğa yönelik şiddet olmaz. Hepsi ile topyekun mücadele edin. Evet, hepsi ile topyekun mücadele ediyoruz zaten. Burada sorun yok. Ancak her bir şiddet türünün biçiminin kendi dinamikleri var ve bunu dikkate almadığınız zaman her birine etkin mücadele geliştirmeniz mümkün olmuyor.

“ŞİDDETİ MEŞRU GÖREBİLEN ZİHNİYET İÇİN…”

Bakan Yanık “Bu anlamda şiddeti besleyen kaynaklar varsa kurutulmalı, şiddeti meşru görebilen ya da mazur görülebilen algı ve zihniyetlerin dönüşümü için de ayrıca çaba harcamanız gerekiyor” “dedi. Derya Yanık’ın “meşru gören” ifadesinden sonra akıllara eski AKP’li aile bakanlarının tepki çeken sözleri akıllara geldi.

Ayşenur İslam, çocukların cinsel istismarına ilişkin verdiği tavsiyede, “‘Annelere çok basit bir şey öğretebilirim. Çocuklara çığlık atmayı öğretmeleri gerekiyor” sözlerini kullanmıştı.

Sema Ramazanoğlu, cinsel istismar ve saldırı haberleri için “Sık verilmesi aileleri rencide ediyor” dedi.

Karaman’daki Ensar Vakfı’nda 45 çocuğun cinsel istismarına ilişkin, “Buna bir kere rastlanmış olması hizmetleri ile ön plana çıkmış bir kurumumuzu karalamak için gerekçe olamaz” demişti.

Selma Aliye Kavaf, “Ben, eşcinselliğin biyolojik bir bozukluk, bir hastalık olduğuna inanıyorum. Tedavi edilmesi gereken bir şey bence” demişti.

Derya Yanık, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu devlet koruması altındaki A’ya devrederken yaptığı konuşmasında, “23 Nisan Devlet geleneğimizin çocuklara ne kadar kıymet verdiğinin de bir göstergesi” diyerek kameralar önünde gizlilik hakkını ihmal etmişti.

Çocuk Koruma Kanunu’na göre verilen koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının uygulanması hakkındaki yönetmeliğe göre madde 26 şu şekilde ifade edilmiştir:

MADDE 26 – (1) Çocuklara ilişkin koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının alınması ile uygulanmasına ilişkin tüm süreçlerde çocuğun avukatı hariç olmak üzere çocuğun kimliği, adresi, fotoğrafları, yaşadığı travmalar gibi çocuğa ve yakınlarına ait her türlü bilgi ve bu bilgilerin yer aldığı rapor ve belgeler ile kayıtlar gizli tutulur. Yazışmalar gizlilik ilkesine uygun bir şekilde gerçekleştirilir.