AKP’li vekiller toplantıyı terk etti: Sebep şaşırtmadı

Yayın tarihi: 20 Kasım 2021 Cumartesi 7:32 pm - Güncelleme: 20 Kasım 2021 Cumartesi 7:32 pm

KA.DER tarafından düzenlenen Kadın Çalıştayı’nda “İstanbul Sözleşmesi” krizi yaşandı. CHP’li Aylin Nazlıaka, “Kararı alkışlayan kadınları anlayamam” dedi, AKP’li vekiller ise toplantıyı terk etti.

T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre, Kadın Adayları Destekleme Derneği’nin (KA.DER) düzenlediği çevrimiçi çalıştayda “İstanbul Sözleşmesi” krizi yaşandı. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, konuşması sırasında İstanbul Sözleşmesi’ne değinerek “Fesih kararını alkışlayan kadınları anlayamam” ifadesini kullanınca AKP milletvekilleri Fatma Aksal ile Sare Aydın, toplantıyı terk etti.

KA.DER’in organize ettiği “Türkiye, Kuzey Makedonya, Kosova ve Arnavutluk’ta Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Başlığında, Karar Alma Mekanizmalarında Kadın Temsilinin Arttırılması Çalıştayı”nda “Parite ve fermuar sistemi çerçevesinde cinsiyet eşitliği ve kadınların siyasi temsil” ve “Kadınların siyasi temsiline ilişkin sorunlar ve çözümler” başlığı altında iki konu tartışıldı. Çevrim içi düzenlenen çalıştaya; Uluslararası Seçim Sistemleri Vakfı adına Kuzey Makedonya’dan Afërdita Haxhijaha Imeri, Demokratik Parti adına Arnavutluk’tan Albana Vokshi, AKP Milletvekilleri Fatma Aksal, Sare Aydın, CHP Milletvekili Aysu Bankoğlu ile CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, İYİ Parti Kurucusu Kadriye Ünler, HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Ayşe Acar Başaran’ın yanı sıra çok sayıda kadın katılım sağladı.

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ise, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacısı olduğu ve kadınların parlamentoda eşit oranda temsil edilmesi amacıyla hazırladığı Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik öngören kanun teklifinin 8 Mart 2021 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulduğunu hatırlattı. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka da kanun teklifine ilişkin detayları aktardıktan sonra şunları söyledi:

“Kadını siyasetin nesnesi değil öznesi kılmak için samimi bir mücadele verilmelidir. Siyaset, “erkek işi” gibi görülüyor. Bu nedenle de çoğu zaman kadın siyasetçilere erkeklerin alanına girmiş muamelesi yapılıyor. Hele bir de kadın makam sahibi olursa, erkeklerin koltuğunu almış gözüyle bakılıyor. Oysaki o koltuklar, hak edenindir. Bir erkek siyasete girmek istediğinde nitelik sorgulanmıyor, ama kadın söz konusu olduğunda özgeçmişi sorgulanıyor ve kendisini kanıtladığı bir başarı hikâyesinin olması bekleniyor.”

TOPLANTIYI TERK ETTİLER

“Bu olumsuzlukları gidermek için önyargıları yıkmak ve rol modelleri ön plana çıkarmak gerekiyor. Nitelik kadar nicelik de önemli diye düşünüyorum ama nicelikten kastım kadının hangi üniversiteden mezun olduğu, kaç dil bildiği gibi kriterler değil. Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür bireyler olması. Bu bakış açısıyla şunu söylemek zorundayım ki: kadınların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararını alkışlayan kadın siyasetçileri anlayamam. Ülkemizde günde iki-üç kadının katledildiği bir dönemde, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının kadın siyasetçiler tarafından onaylanması akıl alır gibi değil.”

Edinilen bilgiye göre Nazlıaka’nın İstanbul Sözleşmesi’ne değinmesi ve sözleşmeden çıkma kararını onaylayan kadın siyasetçileri eleştirmesi üzerine AKP milletvekilleri Fatma Aksal ve Sare Aydın, çevrim içi toplantıdan ayrıldı. Her iki milletvekili de toplantının devam eden değir konuşmaları sırasında toplantıya bağlanmazken, soru-cevap kısmına da katılmadı.

Bilal Erdoğan: Batı paradigmasında büyüyen çocuğun ülkesine bir faydası olmuyor