AKP’li vekilden Esenler Belediyesine sitem: Bakanlıktan kazık yediniz!

Yayın tarihi: 20 Şubat 2021 Cumartesi 10:14 am - Güncelleme: 20 Şubat 2021 Cumartesi 5:11 pm

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu, büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyelerinin temsilcilerini dinledi. Kentlerin depreme hazırlıklarının ele alındığı toplantılarda, AKP’li milletvekili Hulusi Şentürk, AKP’li Esenler Belediyesi için, “Bakanlıktan kazık yemeseydiniz, Esenler sorunu kalmayacaktı” ifadelerini kullandı.

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sunumunun ardından AKP’li Esenler Belediyesi’nin temsilcileri söz aldı.

İlçenin kentsel dönüşümle ilgili çalışmalarını anlatan belediye temsilcileri, askeriyeden alınan bir alanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılan anlaşmaya konu olduğunu bildirdi.

Bu konu hakkında söz alan TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi, AKP İstanbul Milletvekili Hulusi Şentürk, “Son sekiz, on yıldaki yapı dönüşümünüz gerçekten takdire şayan. Şu son şeyde de bir kazık yemeseydiniz, o alanın hepsi sizde kalsaydı herhalde, Esenler sorunu kalmayacaktı ama o alanın hepsini size yedirmediler, bir kısmına el koydular” dedi.

MHP Milletvekili Lütfi Kaşıkçı ise Esenler’in depreme dayanıksız binalarında kalan vatandaşların bu alandaki hangi bölümlere taşınacağını sordu.

Esenler Belediyesi, İmardan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Adil Şenden ise bakanlıkla kat karşılığı anlaşmaya vardıklarını anlatarak, “Arsa bizim, biz burayı Bakanlığa kat karşılığı verdik, yüzde 55’i Bakanlığın, yüzde 45’i bizim. Satış falan yok zaten, Esenler’deki depreme dayanıksız binaları taşıyacağız. Bakanlığa düşenleri Bakanlık da muhtemelen çevredeki ilçelere dağıtacaktır, öyle tahmin ediyoruz tabii, bilmeyiz, onlar ne yapar” diye konuştu.

SÜREKLİ YÖNETİM DEĞİŞİYOR

Geçen yıllarda çok sayıda ölümlü depremin yaşandığı Van’da ise belediye adına, göreve iki hafta önce getirilen Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Mucip Tapan komisyona bilgi verdi.

Kısa süre öncesine kadar üniversitede görevli olduğunu ancak kayyum görevini de üstlenen Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in ‘ricasıyla’ bu göreve geldiğini anlatan Tapan, sık sık değişen yönetimden yakındı.

İki kez kayyum atanan kentte ‘sık sık yönetimin değiştiğini’ söyleyen Tapan, “Van’la alakalı şöyle bir sıkıntı var. Biliyorsunuz 2014 yılında Büyükşehir Belediyesi oluyor. Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra bir süreklilik arz etmiyor yönetim, yönetim sürekli değişikliğe gidiyor ve yetişmiş eleman sıkıntılarından kaynaklı olarak da maalesef deprem riskinin azaltılmasına yönelik yerel yönetim olarak bazı aksaklıklar meydana geliyor” ifadelerini kullandı.