AKP’li Özlem Zengin’den Mehmet Boynukalın açıklaması

Yayın tarihi: 12 Mayıs 2022 Perşembe 1:55 pm - Güncelleme: 12 Mayıs 2022 Perşembe 1:56 pm

Mehmet Boynukalın’ın istifasıyla ilgili konuşan AKP’li Özlem Zengin “Dahlim yok ama Ayasofya’nın özgürleştiğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Özlem Zengin, 8 Mart Kadınlar Günü’nde yaptığı paylaşımla tepki çeken eski Ayasofya Baş İmamı Mehmet Boynukalın hakkında açıklamalar yaptı. TVNET’te yayınlanan Sert Sorular programına konuk olan Zengin, Boynukalın’la yaşadığı tartışma üzerine konuştu.

Zengin “Boynukalın’ın istifasında dahliniz var mı?” sorusuna “Dahlim yok ama Ayasofya’nın özgürleştiğini düşünüyorum. Ayasofya kimsenin sıfatı değil. Tek başına, müstakil” yanıtını verdş

Zengin şunları söyledi: “Adalet Bakanlığımızın çok önemli bir çalışmasıyla beraber artık kadın cinayetleri hukuki bir terim olarak mevzuatın içerisine girmiş oldu. Kadın cinayetleri denilen şey hukuk mevzuatında bir tanımlama. Böyle bir tanımlama varken sizin karşınıza devamlı dini referans göstererek hukukun var kıldığı kavramları reddetmeye çalışan insanlar oluyor. Onu dinleyen insanlar sizi düşman biliyor. Beni dindar görmüyorlar. Benim ne kadar inançlı olduğuma insanlar mı karar verecek?

Burada problem şu, kadınlar için şiddetin konuşulduğu bir gün var, çok önemli bir günden bahsediyoruz ve hukuken de bir terimden bahsediyoruz. Araya dinle ilgili bir referans girdiği zaman siz ne söylerseniz söyleyin onunla rekabet etme şansınız kalmıyor. Oysa ki siz hukuken var olan bir gerçeklikten bahsediyorsunuz. Tezlerimizi savunurken; din ile dini yan yana koymalıyız, hukuk ile hukuku.”

NE OLMUŞTU?

Boynukalın’ın 8 Mart paylaşımına tepki gösteren Zengin şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bu paylaşımı yanlış buluyorum. Ayasofya Cami İmamı, böyle bir konuda tweet atmamalı. Kadın-erkek meselesine dair dini de referans yaparak, katı, sert açıklamalar yapmayı problemli görüyorum ve bize fayda vermiyor. Tam tersine incitiyor, kadınları da incitiyor, bu alanda çalışanların yükünü arttırıyor. Ve daha önemli bu açıklamalar siyasetin yükünü artıyor. Siyaset çok ağır bir iş. O yüzden bence herkes kendi işini yapmalı diye düşünüyorum.”

İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik açıklamalarıyla da gündeme gelen Boynukalın’ın sözleri tepki toplamış ardından istifa etmişti.

Ayasofya baş imamından Özlem Zengin’e yanıt: ‘Ailenin reisi erkektir’