AKP’li Metin Külünk’ten YÖK Başkanı’na: Elinizi vicdanınıza koyun, insanlar tefecilere mi sığınsın?

Yayın tarihi: 9 Ağustos 2023 Çarşamba 2:26 pm - Güncelleme: 9 Ağustos 2023 Çarşamba 2:46 pm

AKP MKYK Üyesi Metin Külünk ücretleriyle gündeme gelen vakıf üniversiteleri için YÖK’ü göreve çağırdı. Külünk “Sözde vakıf gerçekte ise gerçekte ise özel üniversite” ifadesini kullandı.

Türkiye ekonomik krizle boğuşurken, özel üniversiteler ve vakıf üniversiteleri fahiş fiyatlarıyla gündeme gelmeye devam ediyor. Konuya bu kez AKP MKYK Üyesi Metin Külünk dahil oldu. Ücretlere karşı göreve çağıran Külünk “İnsanlar bankalarda kredi peşine mi düşsünler, tefecilere mi sığınsınlar?” dedi.

Kriz eğitimi de vurdu! Özel üniversite zamları yüzde 200’e ulaştı

YÖK BAŞKANI’NA SESLENDİ: KURUMUNUZ ÖĞRENCİLERİ Mİ KORUYOR YOKSA…

Twitter hesabından Bilkent Üniversitesi’nin fiyatlarını paylaşan Külünk şunları kaydetti: “Sözde vakıf, gerçekte ise özel üniversite olan kurumları kim denetliyor, kim denetleyecek? Sayın YÖK Başkanı @erolozvar başında bulunduğunuz kurum olan YÖK; öncelikli olarak varlık sebebi olan öğrencileri mi koruyor, yoksa zaten devletin her türlü imkânından faydalanan vakıf üniversitelerini mi?

‘CUMHURBAŞKANIMIZ AÇIK UYARI YAPMIŞTI’

Ekonomik sıkıntıları aşabilmek için bir taraftan ek vergiler gibi hususlar ile tedbirler alınmaya çalışılırken diğer taraftan ev kiralarına bile kanunla en fazla %25 zam sınırı konulmuştur. Bu sıkıntılı süreci aşmamıza katkı sağlaması gereken kurumların başında vakıf üniversiteleri gelmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuda; kendilerinin “Vakıf Üniversitesi olduğunu, Özel Üniversite olmadıklarını ve buna göre ücretlerini düzenlemeleri gerektiği” konusunda açık uyarılarını yapmıştı.

‘MAKSADINI AŞAN KURUMLARA DÖNÜŞTÜ’

Hal böyleyken, Vakıf Üniversitelerinin çok önemli bir kısmı, kanun kural tanımadan keyfi davranmaya devam etmektedirler. Bu durum karşısında siz ne yapmaktasınız? Yoksa sizi dinlemiyorlar mı? Kamuoyu bu soruların cevaplarını bekliyor. Vakıf Üniversitelerinin önemli bir kısmı ücretleme ve yönetim noktasında maksatlarını aşan kurumlara dönüşmüş görüntüsü bulunmaktadır.

Özel üniversite ücretlerine dev zam!

‘ÖĞRENCİLER KORKUDAN SES ÇIKARAMIYORLAR’

Mesele ivedilikle kontrolün sağlanması odaklı ele alınmak zorundadır. Soru gayet net: Bu konuda tedbir aldınız mı? Aldıysanız hangi tedbiri aldınız? Yoksa seyirci mi kalıyorsunuz? Hatta el altından destek mi veriyorsunuz? Öğrenciler, korkudan ses çıkaramıyorlar ve de gelen bilgiler kimi üniversitelerde hak aramaları tehdit ile cevap buluyor. Haksız olan bu ücretler karşısında bile sesiniz çıkmıyorken, ücretlere itiraz eden öğrencileri mağdur ettiklerinde sahip çıkmayacağınızı, kaderleriyle baş başa bırakacağınızı biliyor bu kardeşlerimiz. O nedenle susmayı tercih ediyorlar.

‘NEDEN YÜZDE 85 ZAM?’

Örneğin:; Bilkent Üniversitesine 2020-2021 girişli olan öğrencilerin okul ücretleri aşağıdaki gibi bir artışa tabi tutulmuş: 2021-2022 eğitim öğretim döneminde yaklaşık 60.000 TL civarı olan yıllık ücret, Temmuz 2022 enflasyon oranı olan %78 civarı artırılarak, 2022-2023 eğitim öğretim döneminde 104.000 TL yıllık ücrete çıkarılmış. Mevzuata göre olması gereken işlem yapılmış. Pekala bu dönem ne yapılmış? 2023-2024 eğitim öğretim döneminde ise 104.000 TL yıllık ücret 192.000 TL’ye yükseltilmiş. Oysa Temmuz 2023 enflasyon oranı % 47. Normalde 154.000 TL civarı olması gerekiyor. Neden yaklaşık olarak % 85 zam yapılmış?

‘GÜCÜ NEREDEN ALIYORLAR?’

Sayın Özvar! Soru çok basit: % 47 yerine, % 85 zam yapan Bilkent Üniversitesi ve aynı şekilde VELİ ve ÖĞRENCİLERİ CİDDİ ANLAMDA ZORA SOKAN ve de ELEŞTİRİLERİN ODAĞINA DOĞRUDAN SAYIN CB’mızı sokan uygulamaların adresi olan BAZI VAKIF ÜNİVERSİTELERİ gücü nereden alıyor? Bu hukuksuzluğa nasıl göz yumuyorsunuz? Üstelik Sayın Cumhurbaşkanının açık uyarısına rağmen neden sessiz kalıyorsunuz?

‘ELİNİZE VİCDANINIZA KOYUN’

Bir de gizli zam var! Bakın artık hayatın ayrılmaz bir parçası olan Kredi Kartına nasıl bir çözüm bulmuşlar. Ücretin tamamı peşin ödenmek zorunda! Dönemsel olarak ödeyecek olanlar iki parça olarak ödeyebilir ancak ikinci dönem için Temmuz-Aralık enflasyon oranında zamlı ödemek zorunda. Peki kredi kartı ile ödenebilir mi? Tek çekim yapılmak zorunda ancak % 2 zamlı ödenebilir. Taksit yapmak mümkün değil. Elinizi vicdanınıza koyun Sayın Özvar.

‘TEFECİLERE Mİ SIĞINSINLAR?’

Belki siz ödeyebilirsiniz bu paraları. Ancak;

1. Haksız bir şekilde % 85 ve üzerinde artırılan bu ücretleri kaç kişi ödeyebilir?

2. Bu ödeme tablosuna kaç kişi dayanabilir?

192.000 TL ve üzerindeki rakamları kaç kişi peşin ödeyebilir? İnsanlar bankalarda kredi peşine mi düşsünler, tefecilere mi sığınsınlar? YÖK’ü ETKİN GÖREVE”