AKP’li Kocaeli Belediyesi 5 lira zam yaptı, işçiler greve başladı

Yayın tarihi: 8 Ocak 2021 Cuma 11:12 am - Güncelleme: 8 Ocak 2021 Cuma 11:12 am

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Belde A.Ş bünyesinde çalışan 5 bin 700 işçi, sağlık ve güvenlik personeli için Hizmet-İş sendikası ücretlerde yüzde 25 zam yapılmasını talep etti. Belediye’nin işveren sendikası ise günlük yevmiyeye sadece 5 TL zam önerince, 4 aydır süren toplu sözleşme görüşmeleri sonuçlanmadığı için grev kararı alındı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işçileri, aile geçim indirimi (AGİ), yemek ve yol ücreti ile birlikte toplam 3 bin 150 lira aylık ücret aldığı için, Eylül ayında başlayan görüşmelerde Hizmet-İş Sendikası yüzde 25 zam talebiyle görüşme masasına oturdu.

AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde 5 bin 700 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi masada bitmeyince AKP’ye yakınlığı ile bilinen HAK-İş’e bağlı Hizmet-İş sendikası üyesi işçiler bugün grev kararı için oy kullandı. Grev kararı için oy kullanan 2526 işçinin 2482’si greve ‘evet’ dedi. Çıkan bu sonuçla birlikte 1 ay içinde taraflar arasında anlaşma sağlanmazsa işçi sendikası yasal olarak işyerinde greve gidecek.

5 LİRA ZAM TEKLİF EDİLMİŞ

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında başlaması gereken toplu iş sözleşmesi görüşmeleri pandemi nedeniyle Eylül ayında başladı. Eylül ayında başlayan toplu iş sözleşmesinde işçi sendikası işverene verdiği taslak öneride işçilerin ücretlerine yüzde 25 oranında zam talep etti. Belde A.Ş işçilerin arasında ücret farklarının yüksek olması nedeniyle sendika işçilerinin taban yevmiyelerinin 140 liraya çıkartılmasını istedi. Ancak işveren sendikası bu teklife karşı işçilerin taban yevmiyesini 105 liraya çıkartıp üzerine 5 lira zam yapmayı teklif etti.