20 yıldır her önergeyi reddeden AKP’li Kadak’ın ‘Kadına Şiddette Hayır’ paylaşımına tepki yağdı

Yayın tarihi: 7 Mart 2021 Pazar 10:59 am - Güncelleme: 7 Mart 2021 Pazar 12:46 pm

AKP’li vekil Rumeysa Kadak, sosyal medya hesabından Samsun’da yaşanan kadına yönelik şiddete ilişkin paylaşım yaptı. Kadak’ın “Tek bildiğim artık ‘Kadına Şiddete Hayır’ dememiz gerekmeyene dek savaşacağım” sözleri ise akıllar mecliste AKP tarafından reddedilen kadına yönelik şiddetle mücadele önergelerini getirdi. Son olarak 26 Ocak’ta CHP’li Çakırözer tarafından sunulan kanun teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedilmişti.

Samsun’da 24 yaşındaki E.M. boşandığı İbrahim Zarap isimli erkeğin şiddetine maruz kaldı. İbrahim Zarap’ın E.M.’yi küçük kızının gözleri önünde darp ettiği anlar sosyal medyada gündem olurken olaya tepki yağdı.

Sokak ortasında bir kadını darp eden İbrahim Zarap gözaltına alındı

AKP İstanbul Milletvekili, Rumeysa Kadak da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Dakikalardır hiçbir şey yazamıyorum. Tek bildiğim artık #KadinaSiddeteHayir dememiz gerekmeyene dek savaşacağım. Şiddet gören tek bir kadın kalmayana dek. Yasalarla, toplumsal farkındalıkla, bireysel adımlarla, eğitimle, annelerle, babalarla.”

Ancak Kadak’ın söz konusu tweeti, iktidarın kadın haklarını ve İstanbul Sözleşmesi’ni hedef alan uygulamları ve kadına yönelik şiddet failleri ile kadın katillerine uygulanan ceza indirimleri nedeniyle tepki topladı.

Kadak’ın tweetine bazı sosyal medya kullanıcılarının tepkileri şöyle oldu:

 

NE OLMUŞTU?

19 yıldır iktidarda olan AKP tarafından reddedilen son yıllardaki kadın ve çocuk haklarına ilişkin önergelerin bazıları ise şöyle:

  • 2016 yılında MHP tarafından verilen çocuk istismarının önlenmesi için araştırma komisyonu kurulması önerisi AKP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.
  • 2019 yılında HDP’nin kadınlara yapılan her türlü şiddetin araştırması talebiyle verdiği araştırma önergesi Meclis Genel Kurulu’nda AKP-MHP oylarıyla reddedildi.
  • 24 Kasım 2020’de kadına yönelik şiddetin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasına dair HDP’nin TBMM gündemine sunduğu görüşme talebi AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
  • 26 Kasım 2020’de CHP’nin kadına karşı şiddetin önlenmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasına yönelik teklifi AKP ve MHP’nin oyları ile reddedildi.
  • Aralık 2020’de ise yargı reformu görüşmeleri sırasında AKP Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, Adalet Bakanı Gül’den, ‘çocuk istismarcıları için düzenleme’ talebinde bulundu.
  • Yine Aralık 2020’de Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Mersin Barosu’nun 10 aydır komisyonda bekleyen kadına yönelik şiddet ve çocuk hakları mücadelesi işbirliği protokolü AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi.
  • 26 Ocak’ta HDP’nin kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine ilişkin acil önlemler alınması amacıyla Meclis’te genel görüşme yapılması talebi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.
  • 27 Ocak’ta ise TBMM Genel Kurulu’nda CHP’li Utku Çakırözer tarafından kadına yönelik şiddet suçlarında, arabuluculuk ve uzlaştırma da dahil olmak üzere hiçbir uyuşmazlıkta çözüm yoluna gidilmemesi için verilen kanun teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.