AKP’li İBB döneminde bir yolsuzluk daha: 67 milyon TL kamu zararı

Yayın tarihi: 11 Haziran 2021 Cuma 9:24 am - Güncelleme: 11 Haziran 2021 Cuma 9:24 am

AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) döneminde yapılan yolsuzluklara bir yenisi daha eklendi. İBB Sözcüsü Murat Ongun, 67 milyon 307 bin TL’lik bir kamu zararı tespit edildiğini duyurdu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, göreve geldikten sonra AKP’li önceki yönetime ait yolsuzlukları soruşturmaya başladı. Kurulun 50 klasör halindeki çalışmasına ocak ayında İçişleri Bakanlığı“Gerekeni biz yapacağız” diyerek el koydu. İmamoğlu elindeki somut delilleri kamuoyuyla paylaşmaya başladı. Gelinen süreçte ‘dosyalarda suç unsurunun olup olmadığı’na dair belirsizlik perdesinin kalkmaması ‘örtbas’ endişesi oluşturdu.

Çoğunluğu Kiptaş üzerinden yapılan konut projelerine ait olan İçişleri Bakanlığı’nın el koyduğu yolsuzluk dosyalarından biri Fatih’teki ipotekli eski lunapark arazisiydi. İBB’nin el konulan yolsuzluk dosyasında, büyükşehirin 2017 yılında gerçekleştirdiği bu alışverişten 106.4 milyon dolar zarar ettiğini ortaya çıkmıştı. Ancak İBB yönetimi ve Başkan İmamoğlu yolsuzluk ve usulsüzlükleri açıklamaya devam etti.

Yolsuzluk dosyaları içinde, kamuoyunda uzun süre tartışılan İBB’nin bir önceki döneminde AKP’ye, Cumhurbaşkanlığı’na ve bazı derneklere usulsüz şekilde tahsis ettiği 600’e yakın lüks makam araçları da var. İmamoğlu’nun ‘israf’ dediği araçlar Yenikapı’da sergilenmişti. İBB müfettişlerinin raporuna göre, usulsüz araç tahsisi ile ilgili üst düzey yöneticilere disiplin cezası uygulandı. Araç tahsisleri 2020 yılının Mart ayında İBB Meclis gündemine de gelmişti

BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ

İBB Sözcüsü Murat Ongun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Osmanlı İmparatorluğu döneminde sultanların yaptırdıkları camiler olan) Selatin Camilerinin İbadete Hazır Halde Bulundurulması Hizmet Alımı ihalesinde İBB’nin 67 milyon 307 bin TL kamu zararına uğratıldığı tespit edildi” ifadelerini kullandı.

Soruşturma dosyasının İçişleri Bakanlığı tarafından devralındığını da açıklayan Ongun, ”İBB Teftiş Kurulu konuyu soruşturdu, dosya İçişleri Bakanlığı tarafından devralındı. Şu ana kadar sonuçlanmadı” diye yazdı.

“Artık yolsuzlukları AKP seçmeni de fark ediyor”