AKP’li Göksu AKP-MHP grubunun reddettiği düzenlemeyi “unuttu”, İmamoğlu’nu “eleştirdi”

Yayın tarihi: 27 Mayıs 2021 Perşembe 10:42 pm - Güncelleme: 27 Mayıs 2021 Perşembe 10:56 pm

İBB Başkanı İmamoğlu’nun İstanbul’u depreme hazırlamak için Meclis’e sunduğu “Çatı” önerisi AKP-MHP grubu oylarıyla reddedildiğini “unutan” İBB AKP Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu yaptığı açıklamada, “İstanbul’un en önemli konuları olan, deprem, çevre, ulaşım ve sosyal hizmetler konularında iki yılda neler yapılmıştır? Bu konularda İstanbul ileri mi gitmiştir, geri mi gitmiştir?” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 2020 yılında İstanbul’u depreme hazırlayacak ve kentsel dönüşümün önünü açacak olan “çatı” düzenlemesini Meclis’e sunmuştu. Teklifte yer alan “Teklif yazısında “Ekonomik ve siyasi kaygıları bir yana bırakıp sağduyulu bir yaklaşım içerisinde insan sağlığı ve güvenliğini sağlamak amacıyla kentsel dönüşümü hızlandırarak sağlıklı bir kentin önünü açacak olan çatılara ilişkin taslağın yeniden görüşülmesi” ibaresine rağmen teklif AKP-MHP grubu oylarıyla reddedilmiş, oylama tepki çekmişti.

İMAMOĞLU OYLAMAYI VETO ETMİŞTİ

Söz konusu taslak yönetmelik ilk olarak temmuz ayında İBB Meclisi’ne iletildi ve Cumhur ittifakı tarafından reddedildi. Ret kararı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından veto edilerek tekrar meclise gönderildi. 17 Eylül 2020 tarihli oturumda meclis, İmamoğlu’nun vetosuna direndi ve ret kararında ısrar etti.

AKP’Lİ GÖKSU: DEPREM İÇİN NE YAPILDI?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Yıllık Faaliyet Raporunun görüşüldüğü meclis toplantısında konuşan İBB AKP Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu, depreme ilişkin bir çalışma yapılmamasından şikayet etti. Göksu, “Biz iki yıldır bu mecliste yanlışa yanlış dedik, doğruya doğru dedik. İstanbul’un hayrına olduğunu düşündüğümüz binlerce kararı bu meclisten oy birliği ile geçirdik” diyerek sözlerine başlayan Göksu, “Seçimden bu yana iki yıl geçti. Bu iki yıllık süreci değerlendirmek ve Faaliyet Raporu’nda var olan gerçekleri ortaya koymak için konuşmama şu beş temel soruyu sorarak başlamak istiyorum. 1. İstanbul’un en önemli konuları olan, deprem, çevre, ulaşım ve sosyal hizmetler konularında iki yılda neler yapılmıştır? Bu konularda İstanbul ileri mi gitmiştir, geri mi gitmiştir? CHP’li İBB yönetiminin İstanbul’u yönetme becerisi var mıdır? 2. Bu Faaliyet Raporu’nda İstanbul’un çocukları, gençleri ve kadınları için ne var? Bu rapor, İstanbul’un geleceği için ne vaat ediyor? Hangi yeni yatırımları öngörüyor? Nasıl bir vizyon ortaya koyuyor? 3. İki yılda İstanbul’da hangi yönetim anlayışı sergilendi, bu anlayış hangi siyasal ve etik prensibe dayanmaktadır? Bu yönetimin bir ilkesi var mıdır? 4. İki yılda, bu yönetim seçim vaadi olarak İstanbullulara verdiği sözleri tuttu mu? Bu konudaki söz sadakati nedir? 5. İki yılın sonunda, ortaya bir başarı hikâyesi çıkmış mıdır? Yoksa anlatılanlar bir masaldan mı ibarettir?” ifadelerini kullandı.

AKP’li Tevfik Göksu yine denedi yine olmadı

“ÇATI” DÜZENLEMESİ NEDİR?

İBB Planlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘İstanbul İmar Yönetmeliği Değişiklik Teklifi’nde özetle şöyle denilmişti:

“30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de yaşanan 6.6. büyüklüğündeki deprem, İstanbul’da beklenen ve endişeye sebep olan büyük Marmara depremi gerçeğini yeniden gündeme getirmiştir. Yıkılma ve hasar alma ihtimali yüksek olan bina sayısının çok fazla olduğu kentimizde, can ve mal güvenliğinin sağlanması adına kentsel dönüşümü hızlandırmak için, kullanışsız, konforsuz çatıların veya çatı arası piyeslerin kullanılır ve konforlu mekanlar haline dönüştürerek; bağımsız bölüm haline getirilmesi, ekonomiye kazandırılması, kaçak kullanımların önüne geçilmesi, orta gelir grubuna yönelik konut üretimin sağlanması ve kentsel dönüşümün önünü açmak amacıyla meri İstanbul İmar Yönetmeliği’nde ‘Çatılar’ ile ilgili hükümlerde yapılmak istenen değişiklikleri içeren taslak oluşturulmuştur.”

AKP’li Tevfik Göksu’nun sözleri böyle yalanlandı

RİSKLİ YAPILAR ARAŞTIRILIYOR

Hacı Bişkin’in 10 Mart 2021’de Gazete Duvar’da yayımlanan haberine göre; İBB, tüm ilçelerde yürüttüğü çalışmayla olası bir depremde zarar görebilecek bina sayılarını güncellemeye devam ettiği belirtilmişti. Çalışma hakkında açıklama yapan İBB Deprem Risk Yönetimi Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman, “Bu sayılar daha önce de belirtmiş olduğumuz sayılar. Yapım malzemesi vb. birçok kriter gözetilerek bu tespitler yapılıyor. Bu yapıları şu an yerinde adresliyoruz. Örneğin Avcılar’da hasar tahmininden 4 katı daha fazla riskli, orta riskli yapı tespit ettik. Bu yapıları yerinde tespit etmek çok önemli. Çalışmalarımızı hızla yapmaya devam ediyoruz. İstanbul genelinde bu yıl içerisinde yapılarla ilgili birçok veriyi paylaşacağız, tüm binaları tamamlamayı hedefliyoruz. 39 ilçede bir örnekleme üzerinden gideceğiz. Kentsel dönüşümde afet odaklı en riskli alanları tespit etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.